<<< Vissza

Sokunknak már nem szólt...

2004. november 5.

 
Lapozgatok emlékeimben! A Kurca már újra tiszta, hatalmas víztükrével hullámzik, halad, mint az idő!

Régi újságokban olvasom - "Keringő a Kurca körül" címmel - szennyezik a Kurcát! Még most is, mondják. Milyen jó alkalom lett volna, most ha egy "szennycsatorna elhúzásával" már nem kerülne "egy kalap alá" a büntetlen a bűnössel! Lassan már életveszélyes a séta a sétányon, a régi soron. Az útburkolat itt még az eredeti, de előbb a csatornázás, ezt várjuk, s ez már a jelen.

Staberecz Ferenc lett Nagytőke polgármestere, olvasom egy közelmúltban megjelent újságban. A 60-ből, a jövőre már a 20 éve végzettek közül. Mint régi osztályfőnöke kívánom én is, őrizze meg fiatalos lendületét, jövőre szeretnék velük találkozni!
Több újságban 50 éve végzettek, "Aranydiplomások" vallanak arról, hogyan boldogultak a pályán, amelyet nem hagytak el. Szerették a gyerekeket, "szakmájukat". Már nekik sem csengetnek régen. Régi igazgatóm, kollégám - szintén a 603-ból - elmondja, nehéz idők voltak azok, de neki is vannak szép emlékei.

Nem szándékosan szedtem össze az újságokat, emlékeimet, csak jöttek, s elértek a mába. Nem régen szeptember elején a városi könyvtár adott helyet egy könyvbemutatónak, ahol 13 régi népi kollégistával találkoztunk. Róluk szólt a könyv, egy társuk, dr. Fenyvesi István "rendezte sorokba", a szentesi Táncsics Mihály Népi Kollégium történetéről, 1946-1949-ig. A Kiss Bálint utcai kollégium falán lévő emléktáblát is megkoszorúzták. A könyv bemutatásával, a felolvasott részletek hallatán mi már csak meghatódva tudunk emlékezni, bár a múltat megszépíti az emlékezés.
A középiskolás kollégium képzeletbeli csengője bennünket hívott a hónap utolsó szerdáján 3 órakor a pedagógus szakszervezet nyugdíjasklubjába, a kollégium klubtermébe. Mi is szeretettel várjuk ide azokat a kollégákat, akiknek már máshol nem csengetnek.

Az idősek napján rendezett ajándék délutánon is többen részt vettünk, igazán színvonalas műsorral leptek meg bennünket, az ismert dalok ifjúságunkat hozták vissza néhány órára. Ez igazán a szeretet egyik szép megnyilvánulása volt, s mi a fiataloknak küldjük Óbecsei István egyik versének néhány sorát, Szeressétek az öregeket című verséből: "Ha majd az örök szeretet / Elhívja őket közületek, / Ti foglaljátok el a helyüket, / Mert Ti lesztek majd az öregek. / S mindazt, mit nekik tettetek / Azt adják nektek a gyerekek.
Mi mindent megköszönünk, mit nekünk tettetek. S kérjük, ne feledjétek soha a vers címét.

Dr. Magyar Jánosné ny. pedagógus


<<< Vissza