<<< Vissza

A fotós gondolata

2004. november 5.

 
A X. Alföldi Fotószalon pályázatán a zsűri 41 szerző 60 alkotását fogadta el. A Szentesi Fotókör tagjai közül Marton Ferenc első díjat kapott, míg Nagy István harmadik díjas lett. A kiállítás a művelődési és ifjúsági házban november 26-áig tekinthető meg.

Mint tudjuk, előbb Csongrád megyeinek indult. Aztán úgy gondolták, hogy a három megye - Békés, Bács-Kiskun és Csongrád - összefog, s közösen vándoroltatják a fotókiállítást. Minden évben más-más megye ad helyet a tárlatnak. Szentes annak rendje-módja szerint megrendezte a maga kiállítását, Kecskemét következett volna, ott azt mondták, sajnos nem tudják vállalni, aztán Békés megye is hasonlóan vélekedett. Így '80-tól megmaradt szentesinek a Dél-alföldi Fotószalon.

- Tíz éve már annak, hogy megbeszéltük a fotósokkal, megpróbáljuk a rendezvényt kiterjeszteni az Alföld területére - meséli Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetője. - Azzal több megyét érint a kiállítás. A rendszerváltás táján történt mindez, amikor a kultúra, a művelődés valamelyest háttérbe szorult. Szentesen szerencsére adott volt a város és a művelődési központ támogatása.

- Van egy másik nagy formátumú rendezvényük is. Mennyire más ez, mint az országot behálózó akt fotókiállítás?

- Itt meghatározzák a képek korát. A 3-4 évnél nem idősebb fotókat lehet beküldeni. Amott a témakör adott, de a fotószalonba is lehet akttal pályázni.

- Nagy feladat két ekkora kiállítást megrendezni.

- Szervezésben, rendezésben igen. Rengeteg munka van vele. Fotósként természetesen örülünk neki, hiszen mi magunk is részt veszünk a kiállításokon. Mindent elkövetünk azért, hogy a zsűri előtt névtelenek maradjanak az alkotások. Másrészt nagy lehetőség is a tárlat. Nagy öröm, hogy a hatvan kiállított kép közül 13 szentesi fotókörösöké, s ebből kettő díjat nyert. Ez azért a képességeinket is mutatja. Az alföldi régióban sok fotókör működik, a díjak a helyünket mutatják ebben a körben. Mutatják a szemmel látható fejlődést. Az élvonalban vagyunk.

- Úgy tűnik, a zsűri nagyon jól válogatott.

- A díjazásnál jól látható, előtérbe kerültek azok a munkák, ahol a fotós gondolata is megjelenik a képen. Mindenki próbál valamivel többet hozzátenni a képhez

- A zsűri harmadik díjra értékelte a munkáját. Mit jelent ez az alkotónak?

- Elismerést ebben a nagy fotóstársadalomban. Természetesen örülök neki. Ezek a képek nem ismeretlenek, különböző kiállításokon már láthatta a közönség.


<<< Vissza