<<< Vissza

Folytatódik a lakásépítési program
Hét új lakást adtak át

2004. november 5.

 
Október 27-én, szerdán a Szabadság tér 4-5. szám alatti társasház tetőterében jelképesen átvehették a kulcsot azok a bérlők, akik az elkészült hét új önkormányzati lakásba fognak költözni. A hét család tizenhét gyermekével együtt lakik majd. A bérlakások kialakítása több mint hatvanmillió forintba került.
A városban összesen 418 bérlakás van. 147 lakásigénylő volt nyilvántartásban az év elején, jelenleg 220 körüli bérlakás-igényt tartanak nyilván. Tavaly 30 új lakás épült, idén 7, de továbbra is folytatódik a lakásépítési program.

Szirbik Imre elmondása szerint a kiválasztás módja egy többlépcsős folyamat. Amikor először beadja a család a lakáskérelmét, akkor megnézik az anyagi helyzetüket. A lakásügyi bizottság dönti el, hogy kiket vesz sürgősségi listára. Körülbelül hatvan család van jelenleg ezen a listán. Az, hogy milyen sorrendben kapják a lakást a családok, két dolog dönti el: vannak-e új lakások, mint most, illetve régi lakásokat adnak-e vissza az önkormányzatnak. Az üres lakások kiadásánál arra törekednek, hogy minél több gyermeket el tudjanak helyezni az egyes lakásokban. A gyerekek esélyhátrányát szeretné az önkormányzat kiegyenlíteni azzal, hogy először a többgyermekes családoknak ítélik a lakásokat.

A napokban adták át a munkaterületet a Petőfi utca 16. szám alatti üres teleknek. Itt 22 új lakás épül belgiumi mintára. Körülbelül egy év múlva lesznek beköltözhetőek. Az önkormányzat már előkészítette a pályázatot újabb húsz lakásra, valamint a berekháti volt vízmű székháznak a lakáscélú felhasználására. Szeretnék elérni, hogy aki nem tudja megoldani a lakásproblémáját, annak is legyen lehetősége, hogy a feje fölött tető legyen, és ne kelljen albérletről albérletre vándorolnia.

Egy fiatal pár az idén májusban adták be lakáskérelmüket. Nagyon örülnek, hogy gyorsan hozzájutottak a 45 négyzetméteres, kétszobás lakáshoz, ahová három gyermekükkel fognak költözni.

Majzik Andrea


<<< Vissza