<<< Vissza

Közös dolgaink...
Szegvár-Szentes

2004. november 5.

 
A Szentes környéki kastélyok közül a szegvári megyeház a legrangosabb, a legtöbb históriai értéket őrző. Kövei között megfordult a szerencsétlen sorsú Dóczy kamarás, a fejedelemtől és császártól is tábornoki rangot nyerő gróf Károlyi Sándor, Feszty Árpád leánya, az ugyancsak festőművész Feszty (Masa) Mária és állítólag Rózsa Sándor is. Az sem mellékes, hogy ez az épület több mint száz évig adott otthont a vármegyei hivatalnak.

Jelenleg állami tulajdonban van az ingatlan és az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség is figyeli az állagát. Hasznosítása élénken foglalkoztatja a szegváriakat. Ez évben készült egy közösségi felmérés a faluban és a felmérő ív egyik kérdése a kastély használatba vételével volt kapcsolatos. Milyen célra lehetne hasznosítani ezt az épületegyüttest? Nagyszabású rendezvények, könyvtár, táncház, nyugdíjas klub, tájház között választhattak az érdeklődők. Előfordult még szociális otthon, szálloda és főiskola gondolata is. A pálmát, a 393 válaszadó közül, az a reálisan gondolkodó 9 fő vitte el, aki múzeum, kiállítások rendezésére tartotta alkalmasnak. Az első fecske ugyanis a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság országos jelentőségű kiállítása volt. A társaság a szegvári önkormányzat és szentesi intézmények bevonásával tudta megszervezni ezt a fontos kiállítást. Ezt követte egy országos érdeklődésű fotó és egy Szegvár-Szentes kötődésű kiállítás.

Azonban a nyár és a meleg elmúltával a lelkesedés alább hagyott, ugyanis a nagy alapterületű és magas termek nehezen fűthetők. A gazdaságtalan üzemeltetés értékesítési gondokat is felvet. Az épületet csak valós értéke alatt lehetne értékesíteni. Így érdemes lenne tartós és gazdaságos használatáról is mielőbb elgondolkodni. Ha az önkormányzat, vállalkozók bevonásával a már járt úton elindulna, tavasztól őszig terjedő rendezvények sorát tarthatnák itt. Szegvár festőhagyományai képzőművészeti nyári tábor szervezésére, a históriai vonatkozások, nem utolsó sorban a Rózsa Sándor legendák, "betyár napok" tartására is ösztönöznének a már régóta reklámozott falusi turizmus valós fellendítése érdekében.

Ha már a betyárok invitálásánál tartok, nem ártana elgondolkodni egy rendvédelem-történeti múzeum létrehozásán sem. Az 1910-ben lebontott megyei börtön még fellelhető tárgyi emlékei is e gondolatot igazolják. A legutóbbi, dr. Habsburg Ottó, Páneurópai Unió elnök fővédnöksége alatt ülésező rendvédelmi konferencia résztvevői közül sokaknak tetszett az ötlet.

Visszatérve saját területünkre, Szegvár és Szentes összefogásával a kistérség (egykor járás) egyik legjelentősebb kulturális bázisa jöhetne létre. A bizonyítottan eredményes használat még az ingatlan értékét is jelentős mértékben növelhetné.

Mészáros Imre


<<< Vissza