<<< Vissza

Régi és mai novemberek üzenete

2004. november 5.

 

November 2. Halottak napja. Megkeresztelőm napja is. A híres, nevezetes őszirózsás forradalom első napjaiban, mikor szegény keresztanyám nagy félelmek között lépte át velem a hatvani öreg templom küszöbét, mert két marcona katona vigyázta a bejáratot.

Hajnali négykor ébredtem. De fél 5-kor már itt ülök az írógép mellett, mert nyugtalankodnak bennem ezeknek a napoknak történései. Írnom kell róluk. Arról, hogy sok szép iskolás gyermeket láttam vasárnap, a református nagytemplomban. Szépen énekeltek, s így tették fel nekem a kérdést: "mivé fog minket nevelni a kereszténység mai reformációja?" Mint felnőtt magyarok és keresztények fognak-e életfontosságú eszmék tudatos, bátor kimondására és megélésére vállalkozni?

Aztán megjártam - hivatásom szolgálatában - a mindig nagyon rendben tartott, de most különösen nagyon szép, virágpompába öltözött derekegyházi temetőt. Majdnem minden síron ott a feszület. A sírokat még lehet vele szépen dekorálni. De a Krisztusnak van-e beleszólása a való életbe? A még élő életbe? Vagy Ő is csak emlék? Végérvényesen. S miközben lelkem mélyén e kérdések foglalkoztattak, azonközben többször is énekeltem néhány kedves nővel és férfiúval Pál apostol szavait: "Ne feledd, hogy Krisztuson nem vett erőt a halál...!

Lám, október 23-án sem vett erőt november 4! Az a rémisztő novemberi nagypéntek. Csak bekövetkezett 1989! S mert mindez belefért hosszúra nyúlt földi létem keretei közé - mint tapasztalás - ezért ez a mostani november is sokkal több bennem, mint "az ősznek bús hervadása".

No persze e hónap azt is üzeni, amit a költő így fogalmaz meg: "Tudjuk, igen. Az álmok véget érnek." (Thomas Hardy). De az nem biztos, hogy az álmot az álmatlanság követi: az örök semmibe zuhanás. Inkább ébredés az, ami véget vet az álmoknak. S lehet, hogy a temetők lakói vannak igazán ébren. Egy számunkra ismeretlen dimenzióban, túl a tér és idő keretein.

Néhány nappal ezelőtt jártam amaz útszéli feszület közelében, mely a magyartési út mellett, egy kanyarban álldogál 1939 óta. Sétálgatás közben megláttam a lehangolóan hervadó-száradó növényzet tövében két szép kék virágot. Létüket is puszta provokációnak éreztem: tavasznak az őszben. Ezért lefényképeztem. Így maradtak meg virágnak. Mintha ez a megmaradás lett volna gyarló kis viráglétük igazi értelme. Jelentéktelenségük üzenetté magasztosult a maguk természetes rendjének határain túl. Miért ne történhetne ilyesmi velünk is? Ne utaljuk e kérdést a túlhaladott dolgok s értékek világába! Ne akarjunk mindenáron semmivé válni! Csak azért, mert ilyesmi is eszünkbe jutott!
Ne tegyük eszmélni-tudásunk legérvényesebb teljesítményévé a semmit. Ezt úgy kérem, mint egy egyszerű ember. Mint pap, nyugdíjba vonultam. De mint ember, ezt soha meg nem tehetem.

Vági László


<<< Vissza