<<< Vissza

Városrészenként változik a csatornabekötés

2004. november 5.

 
Az érintett ingatlantulajdonosok mintegy 90 százaléka lépett be a közműtársulásba, hangzott el a csatornaprogram tapasztalatairól szóló tájékoztató kapcsán. A kivitelezők, a Hídépítő Rt., valamint a Szeviép eddig 18 kilométernyi vezetéket fektettek le, és mintegy ezer ingatlant csatlakoztattak a hálózatra a tervezett 5500 bekötésből. Természetesen most is felmerültek a nagyhegyi városrész csatornázásának gondjai. Mint kiderült, az önkormányzat az egész területre nem tud központi forrásokért pályázni, mert vannak olyan utcák, amelyben kevés ingatlant találni. A sűrűbben lakott részekre viszont a város megkéri az állami támogatást.

A vitát Kozák János, a városfejlesztési bizottság külső tagjának hozzászólása váltotta ki, aki azt taglalta: büntetik azokat, akik olyan utcákban laknak, ahol régen kiépült a csatornahálózat. Elmondta, az Árpád utcai óvoda és a Sáfrán Mihály utca között a csatorna már régebben megépült. Azok a polgárok, akik ezen a szakaszon élnek, de csak most akarnak rákötni a csatornára, igencsak pórul járnak. Kozák János kijelentette: esetükben a bekötés összköltsége megközelítheti az 500 ezer forintot is. Ezek a polgárok méltánytalannak érzik, hogy 3-4 házzal arrébb az új csatorna bekötési költsége "csak" 96 ezer forint. Ők ennek akár az ötszörösét is fizethetik! Ezt cáfolta Hornyik László képviselő, aki most kötött rá a gerincvezetékre. A számok nem felelnek meg a valóságnak, mondta. A bekötési díj jóval olcsóbb, neki 200 ezerbe került. Halmai László megdöbbenésének adott hangot. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt még könyörögtek a rákötésekért, hiszen kihasználatlan volt az egész. A képviselő urat biztosan a talajterhelési díj kényszeríttette erre, replikázott. Hornyik László ekképpen válaszolt a felvetésre: tíz évvel ezelőtt még öt gyermeket nevelt, taníttatta őket, a szennyvízbekötést akkor nem bírta finanszírozni. Mára felnőttek, most volt lehetősége a munka elvégeztetésére.

Kozák János újbóli hozzászólásában véleményezte: napirendre kell tűzni a szennyvíztisztító korszerűsítését. A csatornázás és a szennyvíztisztítás nem választható el egymástól. Történt-e már ebben intézkedés? - kérdezte a polgármestertől. Szirbik Imre válaszában kitért arra, hogy a jelenlegi költségvetésben pénzt nem tudnak biztosítani a szennyvíztisztítóra. Kapacitása bírja a terhelést, jelentette ki.

Móra József kinyilvánította: fontos, hogy a lakosság minél előbb rákapcsolódjon a zárt csatornarendszerre. A képviselők elismeréssel nyilatkoztak a kivitelező cégek munkájáról, elfogadva azt is: a felbontott utakat most csak ideiglenesen állítják helyre, és tavasszal majd új burkolatot kapnak a közutak. Egyre másra hangzottak el a dicsérő és köszönő szavak. Ollai Istvánné a kisériek nevében mondott köszönetet. Ahol építkeznek, ott sár is van, az emberek türelemmel viselték a munkát. S ha szóltunk, a kivitelezők azonnal intézkedtek. Hozzáállásukkal sem volt baj, mondta a képviselőasszony. Hasonlóan vélekedett Hornyik László, Füsti M. Lajos és Pap Imre is. Többen dicsérő szavakkal illették Sáfrán Bálintot, a polgármesteri hivatal szakreferensét, aki megfelelően koordinálta a munkát.
A képviselő-testület döntött arról, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akik az 1999. előtt épült szennyvízcsatorna-hálózatra 2006. december 31-ig rácsatlakoznak, a 42 ezer 500 forintos rákötési díjat három év alatt fizethetik ki.

L. J.


<<< Vissza