<<< Vissza

Elsőtől informatika és idegennyelv-oktatás

2004. október 8.

 
Városunk észak-keleti részének két iskoláját, a Deák Ferenc Általános Iskolát és a Damjanich János Általános Iskolát 2001-ben összevonták. Azóta a neve: Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája. Az intézményről, a gyermeklétszámról, a szakos ellátottságról, az iskola életében várható újdonságokról, az idei tanév programjairól Varga Sándorné igazgató és Kárpáti Lajos igazgatóhelyettes, a tagintézmény vezetője tájékoztatott.

Az intézményben egységes pedagógiai program és helyi tanterv szerint 24 tanulócsoportban 539 diák tanul 51 pedagógus irányításával. A szakos ellátottság 100 százalékos. Felső tagozaton a szaktanárok fele mindkét iskolában tanít. A Damjanich Tagiskolában a rajz-, a Deákban a testnevelés tagozatos osztályokban folyik emelt szintű nevelés-oktatás, és az Európa-szerte elterjedt reformpedagógiai koncepció szerinti Freinet-osztályoknak is a Deák ad otthont. Oktatott idegen nyelvek: angol, német, francia. Fejlesztő pedagógusok és logopédus segítik a tanulási- és részképesség-problémákkal küzdő gyermekek felzárkóztatását. A tanulók tanórai keretek közt vesznek részt úszásoktatásban. Az intézményben működik a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola kerámia- és színjátszás-, néptánc-, valamint a Szivárvány Művészeti Iskola tűzzománc tanszaka. A Deák a Comenius-projekt keretében kiterjedt külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, napi munkakapcsolatban dolgozik együtt angol partneriskolájával, a ST. Joan OF ARC Primary School-lal. A Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet intézményeivel a minőségfejlesztési program és az egyeztetett beiskolázási munkaterv alapján közös rendezvényeket és szakmai konzultációkat tartanak.

A nevelő-oktató munka feltételeinek javítását pályázatok és a Deák Ferenc Iskoláért Alapítvány segítik.

Az idei tanévben az első évfolyamon bevezetik az angol és német nyelv, ill. az informatika alapjainak tanítását. A Deákban a hatodikosok francia nyelvet is tanulnak, munkájukat 2005 januárjától francia anyanyelvű nyelvtanár asszisztens segíti.

A tanulmányi munka mellett gazdag programkínálat várja a tanulókat és szüleiket:
A Damjanich János Tagiskolában rendezik meg évek óta a tanulmányi versenyek közül a megyei mesemondó és a Simonyi helyesírási verseny területi és megyei döntőjét. A rajztagozat tanulói az ifjúsági házban rendezett tavaszi tárlatukon mutatkoznak be alkotásaikkal. Hagyományosan megrendezik az ünnepi kerékpározást, a fáklyás felvonulást március 15-e tiszteletére. A tavasz legvidámabb játéka a Húsvétolás. Télen a Szegedi Műjégpályán korcsolyázhatnak a téli sportok kedvelői. Szatmári Nagy Szilvia társastáncot tanít. Szeptemberben volt a Damó olimpia az alsó tagozatosok részvételével. A tanév legnagyobb rendezvénye 2005. május 28-án a Városi Damó gyermeknap.

A Deákban rendezik meg a német kiejtési- és az alsó tagozatos mesemondó verseny városi döntőjét. A testnevelés tagozatosok a tanév végi sportnapon adnak számot tudásukról. Télen szánkótúra lesz a Zemplénben. Decemberben és tavasszal sportnapokra várják a családokat. A nyári szünetre népművészeti tábort, ill. 2005. július 2. és 9. között nemzetközi tábort szerveznek a Dunakanyarba. Alapítványi program lesz 2005. február 19-én a hagyományos Jótékonysági est, 2005. május 20-án a 16. Deák-Diák-show.

A Deák távlati tervei közt szerepel, hogy az iskola volt tanárának, Balázs Andrásnak tiszteletére emléktáblát állítanak fia, Balázs Árpád zeneszerző támogatásával. A Damóban kézművesház kialakítását tervezik.
Legközelebbi program 2004. október 6-án a Damjanich Tagiskola Aradi vértanúk emlékparkjában tartott közös megemlékezés, melyre szeretettel várják a város más iskoláinak tanulóit is.

M. A.


<<< Vissza