<<< Vissza

Irigylésre méltó utcakép
Ideális forgalomcsillapítás

2004. október 8.

 
Ritkaság számba menő ipartörténeti emlék Szentesen a Somogyi Béla utca nagykő burkolata. A mintaszerűen rakott szép kövek, a szabályos "bogárhát", az összehangzó utcakép, azt hiszen nemcsak az útépítők számára nyújt esztétikus látványt.
Szerencsés dolog, hogy ezen utcaszakasz nem esett áldozatul az aszfaltozási láznak, hiszen így elkerüli a más utcákat egyre jobban terhelő forgalom, és műszaki emlékként emlékeztet az egykor oly jellemző szentesi gyűjtőút hálózat típusára.

Ma reneszánszukat élik a kőburkolatok, azon belül is a természetes kőburkolatok. Az építési módszer mit sem változott majd ezer éve. Először kiszedik a fölös földet, és elkészítik az út "tükröt", amely a pályaszerkezet és az alatta lévő talaj kapcsolódási pontja. Ezt a tervben meghatározott magasságúra és oldalesésűre nyesik, valamint alaposan tömörítik. Ha az ott lévő anyag alkalmatlan erre, akkor talajjavítóként homokot, vagy sódert szoktak felhasználni. Ezt követően készül az útszegély és a makadám alapréteg. Erre terítik az ágyazati anyagot, és ebbe 5 méterenként irányköveket helyeznek, amelyek tetején kihúzott zsinórhoz igazodva fektetik a köveket.

A nagykő burkolatok közös jellemzője, hogy a köveket egyenlő szélességű, az úttengelyre átlós sorokban, kötésben kell fektetni. A sorok kereszthézagai a követő sor közepére kell, hogy essenek. Az átlósan rakott sort a szélsorhoz idomkövekkel csatlakoztatják a szegélyhez. Ezeket a köveket hívják püspöksüveg- vagy kötőszög-kőnek. Egyébként a nagykockakő vagy macskakő élének hosszúsága 18 cm, anyaga bazalt.

A burkolat köveit zsinór és léc mellett rakják a kalapáccsal ágyazott fészekbe. A burkolat szintjét vízmértékkel, lécekkel, profilsablonnal ellenőrzik, s a köveket úgy ütik le a kalapáccsal, hogy azok szintje a tervezett szintnél egy-két centiméterrel magasabban maradjon. A tervezett magasságot döngöléssel alakítják ki, miközben a hézagkitöltő zúzalékos homokot sepréssel, vagy iszapolással juttatják a hézagokba.

Az országot járva keresem a hasonló műszaki emlékeket, és elmondhatom, Szentes nagyon büszke lehet a Somogyi Béla utca, Csillag és Béke utca közötti szakaszára, mert ilyen mintásan megépített, jó állapotban megmaradt gyönyörű nagykő burkolat ritkaságszámba megy az Alföldön.

Halmai László


<<< Vissza