<<< Vissza

Barátainknál

2004. október 8.

 
Szeptember 18-án 19-én rendezték 27-ik alkalommal a Skierniewice-i zöldség-, gyümölcs-, virág kiállítást és a hozzákapcsolódó rendezvénysorozatot. Ehhez kapcsolódva a Lengyel Vidékfejlesztési Hivatal konferenciát szervezett a közép- és kisvállalkozások fejlesztésének lehetőségei és kilátásai az európai csatlakozással.
Városunk meghívást kapott a rendezvényekre. Küldöttségünk Sztantics Csaba jegyző, Horváth István a szentesi Ipar és Kereskedelmi Kamara elnöke, Móra József önkormányzati képviselő. A konferencián részt vettek és előadást tartottak a Pilzenből, Gerlából, Chatelaillon Plege testvérvárosokból érkező küldöttek.

Horváth István a Szentest, Csongrád megyét, a kereskedelmi és iparkamerát, valamint a hazai kis- és középvállalkozások piacra jutási támogatását bemutató előadását nagy érdeklődés fogadta. A konferencia résztvevői betekintést nyertek a Thüringia-i Gerla város marketingrendszerébe, részletesen megismerhették egy nagyívű tájrehalibitáció részleteit, a finanszírozás forrásait. Az előadás végén meghívást kaptak a 2007-ben a Nemzeti Kertészeti kiállításra, melynek helyszíne a helyreállított terület lesz. A francia testvérváros képviselői már megvalósult mintegy 60 százalékos Eu-forrásokból finanszírozott tengerparti üdülőhellyé fejlesztett korábbi "alvó város" teljes átalakítását ismertették részletesen.

A cseh ipar- és kereskedelmi kamara rendszerét, működését, szolgáltatásait a Pilzen-i ipari park kialakítását mutatta be a kamara elnöke.

A hazai előadóktól a Skierniewice-i vállalkozások fejlesztéséről, valamint a lengyel vidékfejlesztésről hallottunk előadást.

A konferencia részét képezte az üzemlátogatás is, amikor precíziós fröccsöntő szerszámokat, zöldségmanipuláló gépeket valamint fürdőszoba berendezéseket gyártó üzemeket mutattak be vendéglátóink.

A szombati napon a már hagyományos fesztivált néztük végig, aminek részét képezte egy színpompás felvonulás, kiállítás megnyitó, valamint a város több utcáján megrendezett vásár. A rendezők a környékből valamint a fővárosból több százezer látogatót vártak.

Számomra nagy élményt jelentettek a lengyel emberekkel az ismételt találkozás, mivel diákkoromban egy túra alkalmával már találkoztam közvetlenségükkel, barátságukkal, hagyománytiszteletükkel és mélységes humanizmusukkal.

Móra József


<<< Vissza