<<< Vissza

Gondolatok

2004. október 8.

 
Nagyszerű dolog az idegen nyelvek tanulásának a divatja. Én nem is olyan régen egy különös idegen nyelvet ismertem meg, amelyben csupán jelek vannak: a neve jelnyelv. Aki a tévében megnézi a parlamenti közvetítést, láthatja, hogyan kommunikálják a jelbeszédet a két kéz ujjainak a mozgatásával. A jelnyelv siket emberek nyelve, amelynek a segítségével le lehet győzni a siketség fogyatékosságát. Sajnálatosan keveset tudunk róla, de abban egyet értünk ugye, hogy bámulatos találmány.

Hasonló áldás a vak emberek számára kidolgozott másik különös "nyelv": a Braille (ejtsd: brájj)-írás. Egy hollandiai vakírásos nyomdában ismertem meg, ahol egy ott dolgozó vak asszony, kérésemre előttem gyorsan leírt egy mondatot. Mivel túlságosan gyorsnak találtam, megkértem, hogy olvassa vissza. A szöveg így hangzott: "Amit Isten tesz velem, az mindig javamra válik". Felejthetetlen élményem maradt.

Sokféle értelme, jelentése van a magyar hit szónak: általában bizalom, reménykedés. A kifejezetten vallásos hitet a Biblia így határozza meg: "A hit az Istentől remélt dolgok megvalósulása és a nem látott dolgok felöl való meggyőződés". Számomra holland vak asszony meghatározása a legkifejezőbb: "Amit Isten tesz velem, az mind javamra válik". Ez a hit életem legnagyobb nyeresége.

Újabb dédunokánk van érkezőben (mire olvashatod, már megszületett!). Szokás ilyenkor ezt mondani: mindegy mi lesz, fiú vagy lány, csak egészséges legyen. Mellesleg szólva mi már tudjuk, hogy mi lesz. De az kinek jut eszébe, hogy visszamenőleg örüljön annak, hogy ő minek született és hogy épen, egészségesen jöhetett világra. Te örültél már ennek egyszer is, vagy eszedbe sem jut?

Egy csellóverseny győztese beszél nagy győzelméről. Utána arra gondolok, hogy sokféle győzelmet arathat az ember élete során, miközben vereségeket is szenved. Én minden egyéb mellett két győzelmet tartok legfontosabbnak: győzelmet önmagunk felett, az aggodalmaskodás, bizonytalankodás félelmének a legyőzését, a sportolók életében pedig a saját legjobb eredményük túlszárnyalását. Ez többet ér, mint egy vetélytárs előtt megszerzett első helyezés.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza