<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. június 11.

 
Szicíliai halszeletek fűszeres-paradicsomos rizzsel

Hozzávalók: 2 db citrom, 60 dkg filézett hal, mustár, olívaolaj, chili, só, bors, vöröshagyma, fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 dl húslé, 2 dl paradicsomlé, 1 cs. koriander vagy petrezselyem, tejföl, őrölt köménymag.

Elkészítés: A citromokat leforrázzuk, meghámozzuk, hosszában elvágjuk, az egyik felét kipréseljük. A konyhakész halat lemossuk, leszárítjuk, 8 szeletre vágjuk. A pácnak citromlevet mustárral, 3 evőkanál olajjal habverővel elkeverünk. Chilivel, sóval, borssal ízesítjük, a halat lapos tűzálló tálba terítjük, a páccal bekenjük. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony karikára vágjuk, a maradék olajon megpároljuk, a fokhagymát hozzáaprítjuk, fűszerezzük. A rizst megmossuk, 2 percig pirítjuk, majd húslével fokozatosan felöntve pároljuk. A rizs elkészültével 1/3-át félretesszük, a többihez paradicsomlevet hozzáadva, kevergetve 20 percig enyhén megpároljuk. A sütőt előmelegítjük, a tejfölt az őrölt köménnyel, sóval, borssal elkeverjük, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is. A bepácolt halszeleteket serpenyőben 10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Tálaláskor 1/3 rész rizsre helyezzük a halat. A paradicsomos rizst mellé adjuk, majd meglocsoljuk a mártással a halat és citromgerezdekkel díszítjük.

Füredi karikás fánk

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 50 dkg margarin, 1 citrom, 5 dl olaj, 5 tojás, 30 dkg cukor, baracklekvár, őrölt fahéj, só, ecet.

Elkészítés: A margarint kevés liszttel összegyúrjuk és hideg helyre tesszük. Lisztből, margarinból langyos víz, só és pár csepp ecet hozzáadásával jól kidolgozzuk, rétestésztát készítünk. Ráhelyezzük a lisztezett deszkára és letakarva 20 percig pihentetjük, utána nem túl vékonyra kinyújtjuk, közepére helyezzük az előre kidolgozott margarint és négy oldalát ráhajtjuk. Téglaalakúra kinyújtjuk, pihentetjük, majd félóránként két dupla, két szimpla hajtással hajtogatjuk. Kétórai pihentetés után kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval karikára szaggatjuk, forró olajban pirosra sütjük. Lecsepegtetjük és előre elkészített fahéjas cukorban megforgatjuk. Baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!


<<< Vissza