<<< Vissza

Regények lapjain a város

2004. június 11.

 
Képünkön: A hallgatóság. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Szentes irodalmi életéről, irodalmi kapcsolatairól tartott előadást Bucsány György nyugalmazott középiskolai tanár a 75. jubileumi könyvhét apropóján a városi könyvtárban.

A városban 1750-től vezetett Petrák-krónikáról beszélve a tanár úr nem csak a VIII. századi humorról emlékezett meg, de az egyik lapon nagyszülei fényképét is megmutatta. Mint kiderült, 1924-ig nagyapja is írta a krónikát.

Szentes az irodalomba Jókai Mórral került, aki 1875-ben képviselő-jelöltként érkezett a városba, itt azonban íróként üdvözölték. Ezt Jókai a korabeli feljegyzések szerint zokon is vette. Bucsány György megemlékezett a Zolnay Károly által létrehozott szentesi irodalmár iskoláról is. A gimnázium egykori igazgatójának volt az egyik tanítványa a későbbi Négyesy László irodalomtörténész, nyelvész. A professzor stílusgyakorlatai nyomán indultak a nyugatos költők: Babits, Kosztolányi, Juhász Gyula.

Regényhősőket is formáztak szentesi személyekről. A városhoz baráti szálak fűzték Németh Lászlót, aki az Égető Eszter című regényében a helybeli Mátyás Sándor tanárt Bozsó Mátyás angoltanárként szerepeltette. A felolvasott regényrészletből többen a hallgatóságból rá is ismertek. A könyvben egyébként Szentes Szeghátként jelenik meg.

Heinrich Böllt is büszkeségeink között említette Bucsány György. Az 1944 nyarát sebesültként a városban töltő Nobel-díjas német író az Ádám, hol voltál? című regényének egyik fejezetében a gazdasági iskolára, s annak igazgatójára ismert Bucsány György, aki még levelezést is folytatott, hogy a részletekről meggyőződjön.

Természetesen nem feledkezett meg az előadó a helyi szerzőkről sem. Nagyajtós István tanárról elmondta, hogy csak élete alkonyán derült ki, hogy Márk István néven jelentek meg művei, és felhívta a figyelmet arra is, hogy június 20-án emléktáblát avatnak a tiszteletére a gimnáziumban.

Többek közt Temesváry Kriszta versei, Imre Ernő sorozattá terebélyesedett Gondolatok-kötetei, Cserna Szabó András könyve és más helybeli szerzők könyvei, publikációi mellett a város irodalmi vonatkozásairól szóló megsárgult újságcikkek, fotók is láthatóak a Bucsány György saját gyűjtéséből kiállított tárlaton. A könyvtárban június 22-ig megtekinthető kiállítás kibővült formában a későbbiekben a megyeházán állandó termet is kaphat.

Darók József


<<< Vissza