<<< Vissza

Egy szál virág helyett...

2004. június 11.

 

Rég volt, amikor elkezdtük a szülés előtti tornafoglalkozásokat városunkban, Szentesen-vidéken elsőnek.

Már akkor adott nekünk helyet a tornatermében, tanévben a Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskola. Azóta sem zárták be a kismamák, de a kispapák előtt sem az ajtót.

Hétfőnként megszokott látvány, hogy a leendő anyukák, apukák kézen fogva jönnek órára. Eleinte furcsa volt talán, ha ilyenkor babasírástól volt hangos a földszint, amikor visszajöttek látogatóba gyöngyszemükkel a büszke anyukák, apukák.

Az első ilyen "babák" már másodszor is kijárták ezt az iskolát, hiszen itt érettségiztek. Őrájuk duplán büszkék vagyunk, de nem kevésbé minden "terhes tornás" királylányra és kishercegre. Hála a termet adó iskola dolgozóinak, már születésük előtt egy különös kapcsolat alakulhat ki, baba és mama között, mama és mama között, papa és papa között talán egy életre szóló barátság. Nagy örömömre már van ilyenre példa, volt anyukáim és apukáim között.

Így anyák napja után, de gyereknap és pedagógusnap előtt szeretném megköszönni az elfogyni nem tudó türelmet és szeretetet, amit kapnak az anyukák, apukák, rajtuk keresztül a babák is, de nekem is marad belőle. Nem nagy szavakkal, csak egyszerűen tettekkel segítik munkámat, olykor bátorítanak,ha kell.

Az első jelentkezésnél, egy bátorító, szerető mosoly a volt testnevelő tanárnőtől, akinek az egész napi munka után marad erre is ereje. A takarító nénik türelme, ami pedig elfogyhatna olykor, ha elfelejtünk az óránkra nézni, és túllépjük az időt. A vezetőség érdeklődő kérdéseiről nem is beszélve, amik nemcsak arra terjednek kis, hogy hány kismama volt, hanem a nem létező problémákra, mint például a tornaterem hőmérséklete.

Úgy érzem ők komplex, követésre méltó példát adnak az anyák tiszteletére és támogatására, a gyerekek szeretetére, és a jövő nemzedékének a következetes, csendes, önreklámmentes segítésről. Az itt dolgozók már régen Európában éltek, jóval az Európai Unióba való belépés előtt.

A nyári szünetben szintén nagy segítséget kapunk a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző Iskolától. A meleg napokban kinyílik előttünk a kapu és a tornaterem ajtaja. Jóindulatú odafigyeléssel, segíteni és tenni akarással fordulnak felénk itt is. Hazamegyünk minden nyáron, mintha a biztonságot adó családi fészekből a nagyszülői házba térnénk, ahol szeretettel várnak bennünket és a jövő nemzedékét.

Talán ez nem is olyan nagy valami, gondolhatják sokan. De igen, hiszen a "Közgé" ezt már lassan több, mint 25 éve teszi, változatlan törődéssel, szeretettel és segítéssel. Nem marad el a "Zsoldos" sem, 13 éve minden nyáron vár bennünket mosolyogva, jóakarattal.

Szeretném mindkét iskola vezetőségének és dolgozóinak ezt a példaértékű tettet megköszönni. Megszokni a jót, a jóindulatot és az állandó segítséget könnyű, de nem szabad természetesnek venni. Ők úgy teszik ezt, hogy a segítségre számíthatunk, s ha nem is mondják ki, érezzük őszinte és szívből jön. Köszönöm az anyukáknak adott tiszteletet, az őszinte gyerekszeretetet. Gratulálok ahhoz a munkához, amivel megtanítják a tanulóikat úgy segíteni, hogy jó érzéssel elfogadhassuk a kiszolgáltatottság érzése nélkül. Tanítók ők a szó igazi, nemes értelmében. Büszke vagyok a lehetőségre, hogy olyan iskolákban tarthatom a foglalkozásokat, ahol emberségből látnak példát a tanulók maguk előtt, és nem csak hallanak róla.

Mindent nagyon köszönök:

Füredi Zsuzsa
gyógytornász


<<< Vissza