<<< Vissza

A jogi segítségnyújtás igénybevételről

2004. június 11.

 
A szociálisan rászorulók számára április l-jétől törvény biztosítja, hogy jogaik érvényesítéséhez, jogvitáik megoldásához jogi segítséget kapjanak.
A jogi segítő kizárólag peren kívül ad tanácsot, szerkeszt beadványt, szükség esetén a keresetlevelet is elkészíti, illetve jogi felvilágosítást, tanácsot ad a mindennapi megélhetést érintő kérdésekben (birtokháborítás, lakhatási, hagyatéki, munka- és foglalkoztatási, hatósági, szabálysértési, közüzemi tartozás ügyek, stb.).

Kizárt a támogatás például vám, vállalkozási, hitelügyekben, valamint ingatlan adásvételi szerződésekben, ez utóbbi alól kivéve a lakhatást szolgáló ingatlan elidegenítésére vagy megterhelésére vonatkozó tanácsadás.

A jogi szolgáltatás díját az ügyfél helyett az állam viseli a következő esetekben:
a) közgyógyellátásban részesül, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát állapították meg, átmeneti szállást igénybe vevő hajléktalan, továbbá a menekült, a menedékes, illetve a menekültkénti vagy menedékeskénti elismerését kérő személy.

b) akinél a családban az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (2004-ben 23.200,-Ft-ot).

A jogi szolgáltatás díját az állam legfeljebb 1 évre megelőlegezi azoknak is, akiknek a havi nettó jövedelme nem haladja meg a minimálbér összegét (2004-ben 53 ezer forintot).

A jogi szolgáltatás iránti kérelem benyújtásának helye: Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Csongrád Megyei Hivatala, 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4. Telefon: 62/554-320.
Ügyfélfogadási ideje: hétfő 9-13, szerda 13-18 óráig.

Lencséné Szalontai Mária
osztályvezető


<<< Vissza