<<< Vissza

A tisztelet hangján
Búcsú az iskolától, tanítványoktól

2004. június 11.

 
Ünnepnap ez a mai, az Önök és az iskola életében, amit jelez a sok ember és a milliónyi virág. Nyolc kemény, közös esztendő eredményeként, az alapfokú oktatás befejezéseként, a tanulók még egyszer végigjárják az osztálytermeket, hogy kellő tudással felvértezve, ősztől már magasabb szinten gyarapítsák az ismereteiket.

Önöket, a nemzet napszámosait, külön köszönet illeti azért a fáradságos és felelősségteljes munkáért, amellyel jövőnk kiművelt emberfőihez, lerakták az alapokat. A pedagógus életében minden bizonnyal mérföldkőnek számít egy-egy ballagás, hiszen egy fejezet az ő életükben is lezárul azzal, hogy elbúcsúznak az egykori tanítványaiktól. A folytonosság azonban adott. Igaz, sajnos ma már egyre kevesebb diákkal. Tiszta szívemből kívánom, hogy valamennyi pedagógus találja meg a számítását ebben a gyönyörű hivatásban, és ne legyen kénytelen pályát módosítani, semmilyen külső tényező miatt.

Önöknek is kijár az őszinte elismerés a mai napon, hiszen a tudásalapú társadalomnak is a legfőbb értéke a család. A család, mely erkölcsre, tisztességre, kötelességtudatra, a munka és az otthon szeretetére neveli gyermekeit. Az Önök személyes példamutatásának van a legnagyobb szerepe abban, hogy a felnövekvő nemzedék miként veszi át nemzetünk sorsának irányítását. A döntés egyelőre az Önök, a felnőttek kezében van, éljenek vele lelkiismeretük szerint. Kívánom, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjaként éljenek biztonságban, legyen munkájuk és otthonuk, hogy családjaik boldogulását semmi ne akadályozza.

Az osztálytablókon ilyenkor már ott díszeleg az első találkozásotok évszáma. Jegyezzétek meg jól ezt a dátumot és soha ne felejtsétek tanáraitokat, diáktársaitokat sem. Valamennyiőtöknek, azt kívánom, hogy már azon az első osztálytalálkozón legyen sok kedves élményetek, amiről beszámolhattok. A további tanulmányaitokról, az eredményeitekről, a vágyaitokról és azok beteljesüléséről. Kívánom, hogy mindegyikőtöknél legyen majd ez a lista minél teljesebb és minél örömtelibb.

Farkas Sándor
országgyűlési képviselő


<<< Vissza