<<< Vissza

Gondolatok

2004. június 11.

 
Mindegyik életkor kötelez: a fiatal embert arra, hogy a nála idősebbeket tisztelje és semmiképpen ne viselkedjen velük szemben megalázó módon. Még akkor sem, ha bízik a maga igazságában. Az idős embert pedig arra kötelezi a kora, hogy minden helyzetben viselkedjék példaadó módon, nem feledvén, hogy az ősz haj az elvárható bölcsesség és mértéktartás jele.

Nyilvánosság előtt senkit se gyanúsíts, mert minden gyanúsítás méreg. Ha alaptalanul tennéd, magadat mérgeznéd meg.

Ugye megszoktad, hogy naponta háromszor eszel, rendszerint jóllakásig? De ez nem ment fel az alól, hogy gondolj arra a mintegy ezerötszázmillió emberre, közöttük több százmillió gyermekre, akik mindennap éheznek? Megkérdezlek: ismersz éhező embert? Ha igen, teszel érte valamit? Egyáltalán: érdekel azoknak a sorsa, akik a társadalom peremén élnek? Azért kérdezem tőled, mert Jézust minden éhező sorsa érdekli.

Sokan úgy gondolják, hogy ami tőlük messze történik, az nincs is, egyebekben pedig elég mindenkinek a maga baja? Tudom, te más vagy...

Az iskolázottság nagy érték, de még nagyobb érték a jóindulat. Az embereket igazában nem is az minősíti, amit mondanak vagy tesznek, hanem a szavaik és tetteik mögött a szívükben motorként működő szándékuk.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza