<<< Vissza

A kiséri városrész indított
Egy év múlva rá kell kötni

2004. június 11.

 
A város csatornázottsága ötven százalékos. A településen döntően azok a városrészek nélkülözik a csatornarendszert, ahol családi házak vannak. Szirbik Imre polgármester mindemellett felgyorsult fejlődésről beszélt. Az elmúlt tizenegynéhány évben lakossági összefogással valamennyi utcában ott van a gáz, telefon, ivóvíz, az utcák szilárd burkolatú úton megközelíthetők. Egy valami hiányzott nagyon, a szennyvízcsatorna.

- A komfortos élet úgy gondolom, nélküle nem létezik - folytatta a polgármester. - A családok döntő többségénél ma már fürdőszoba van, automata mosógép, van, ahol mosogatógép is, ezek a berendezések azon túl, hogy vízfogyasztók, jelentős szennyvizet is kibocsátanak. Ez a víz ott van alattunk, lejjebb és lejjebb szivárog, szennyezi a földet. A lakosság kedvezően állt a csatornaépítés mellé. Közel ötezer család fizeti a havi ezer forintot annak érdekében, hogy a csatorna tényleg a kényelmünket szolgálja.

A két építő cég közül a Hídépítő Rt. a Kisérben, a Szeviép Rt. a városközpontban indítja el a munkát. Június 9-én délelőtt 9 órakor Szirbik Imre polgármester, Ollai Istvánné települési képviselő és Sáfrány Bálint, a polgármesteri hivatal szakreferense, koordinátor a Teleki László soron lapátot fogott a kezébe, s ezzel (ha jelképesen is) elindulhatott a munka. Néhány héten belül a munkások és a gépek az utcákban is megjelennek, több helyszínen párhuzamosan végzik feladatukat.

A Hídépítő Rt. termelési főmérnöke, Galgóczy Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fővárosi székhelyű cég emberei (ők építették egyébként Szentes térségében a közúti és a vasúti hidat) egyidejűleg több utcában is dolgoznak majd, a városrészben közel 1400 ingatlanhoz viszik el a vezetéket, a beruházás költsége közel egymilliárd forint. Felét pályázaton nyerte az önkormányzat. Közel 30 ezer folyóméternyi vezetéket raknak majd a földbe. Pozsgai Péter, a szegedi Szeviép Rt. közműépítési igazgatója elmondta, a városközpontban 28 ezer folyómétert építenek, június harmadik hetében vonulnak a terepre. 1250 ingatlanhoz viszik el a vezetéket. A beruházás nettó költsége 700 millió forint körüli.

Mint megtudtuk, a talajterhelési adótól nem kell tartaniuk azoknak, akik csatlakoztak a közműépítési társuláshoz. Az önkormányzat csak azokra az ingatlanokra ró majd ki bírságot, ahol már kiépült a hálózat, de a tulajdonosok nem vállalják a bekötéssel járó kiadásokat. A polgármester elmondta: egy év türelmi időt adnak a hálózat kiépülése után az ingatlanok rácsatlakoztatására.

Ollai Istvánné nagyon boldog volt ezen a napon, hogy egyáltalán eljutottak idáig a dolgok. Kijelentette: tízéves képviselősége alatt talán ez a legnagyobb dolog, amit elért választókerületében.

- Nehezen indultak meg az emberek, aztán rájöttek, nagyon alacsony fekvésű a városrész, és mind többen aláírtak a csatornázásnak. Ha valahol nagyon fontos ez a munka, itt, a Kisérben nagyon - mondta a képviselőasszony, majd kérte, a vállalkozóknak legyen türelmük a lakosság felé, mert gondok is lesznek.

Az ütemezést lapunkban is közzétettük, s miként a polgármester elmondta, azzal számolnak, hogy azt tartani tudják. A Szentesi Élet továbbra is figyelemmel kíséri a munkát, annak menetéről e hasábokon beszámolunk.

L. J.


<<< Vissza