<<< Vissza

Kalandozz a könyvek birodalmában!

2004. június 4.

 

Könyvtárunk ebben az évben második alkalommal rendezte meg, a Kalandozz a könyvek birodalmában! című programsorozatot. A rendezvény célja, hogy a városban tanuló 8. osztályos diákok szervezett keretek között ismerkedhessenek meg a felnőtt könyvtárral, az itt igénybe vehető szolgáltatásokkal.

A programra május 10-14-e között, délelőttönként került sor. Négy nap alatt közel 180 végzős általános iskolást láttunk vendégül a város 5 iskolájából. Mindennap könyvtárbemutató sétával indult, melynek során a diákok megismerkedhettek a könyvtár épületével, állományának elhelyezkedésével, és a szolgáltatásokkal. A bemutatót követően egy rendhagyó tanítási órára került sor.

Hétfőn a Bocskai-felkelés 400. évfordulója alkalmából, Poszler György tanár tartott történelemórát a tanulóknak. Kedden Bácskainé Erzsike néni mesélt a diákoknak Balassi Bálint életéről és munkásságáról, a költő születésének 450. évfordulója alkalmából. Csütörtökön egy rendhagyó irodalomórán vehettek részt a gyerekek Tomanek Gábor és Kalapos László művészek (mindketten a békéscsabai színház színészei) tolmácsolásban Ady Endre, és öccse Lajos gyermekeivel ismerkedhetett meg a hallgatóság. Pénteken az itáliai reneszánsz csodálatos világába vezette el a gyerekeket Mészárosné Surányi Olga tanárnő.

Minden alkalommal a nap előadásához kapcsolódóan egy-egy tesztlapot töltöttek ki a diákok. A legjobb eredményt elérő tanulókat értékes ajándékokkal és okleveléllel jutalmaztuk.

Május 10-én a Petőfi Sándor Ált. Iskola tanulói közül: 1. Bődi Richárd, 2. Gyuricza Kitti, 3. Kőrösi Ferenc; 11-én a Kiss Bálint Ref. Ált. Iskola tanulói közül: 1. Tóth Dániel, 2. Komár Zoltán, 3. Szabó Szabina; 13-án a Damjanich, Deák. Ált. Iskola tanulói közül: 1. Kádár Viktória, 2. Pintér Péter, 3. Horváth Roland; 14-én a Szt. Erzsébet Kat. Ált. Iskola tanulói közül: 1. Bihari Nóra, 2. Berényi Anna, 3. Nagy Kristóf.

A program anyagi hátterét elsősorban pályázati forrásokból biztosítottuk. A nyertes pályázatok elkészítésében és a rendezvénysorozat sikeres lebonyolításában Köteles Judit, Nagy Enikő és Szekeres D. Mónika könyvtárosok vettek részt.

Reményeink szerint a "Kalandozás" jövőre is folytatódik, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a diákok örömmel és érdeklődéssel vesznek részt ezeken a programokon.

Ezúton is köszönjük a meghívott előadóknak a színvonalas előadásokat, a tanulóknak az aktív részvételt, az iskolák igazgatóinak és pedagógusainak pedig az együttműködést.

Szekeres D. Mónika
könyvtáros


<<< Vissza