<<< Vissza

SZDSZ üzenet: adócsökkentés

2004. június 4.

 

Sokat teljesített a kormány az első két évben. Időarányosan talán többet is, mint tervezett. Ezek között voltak a társadalmat nagyon erősen érintő ügyek. Gondolok például a közalkalmazotti 50 százalékos béremelésére, vagy akár a nyugdíjasok 19 ezer forintjára és én ezeket jó dolognak tartom, ebből a szempontból a kormányzati munka megfelelő volt - jelentette be Kuncze Gábor a Rádió Szentesnek adott interjújában. Az SZDSZ elnöke a következőket mondta erről:
- Természetesen senki nem hibátlan. A kormányok meg különösen nem azok. Amikor a száznapos programokat elhatároztam, melyeknek része volt az előbbi két tétel is akkor a kormány azt gondolta, hogy a gazdasági fellendülés előbb jön el. S hogy nem jött el, annak világgazdasági összefüggései is vannak. Ennek a következményeképp a költségvetést sokkal feszesebbre kell készíteni, mint amit eredetileg gondoltunk. Bizonyos területeken valóban szigorításokra volt szükség.
Az SZDSZ-miniszterek, kormánytagok munkáját értékelve Kuncze Gábor elmondta, volt egy választási programjuk, közülük sokat megvalósítottak. Ilyen a sorkötelesség eltörlése - idén lesz az utolsó bevonulás -, vagy a diplomás minimálbér bevezetése, továbbá a tiszta közélet érdekében elfogadott úgynevezett üvegzseb-törvény.
- Az adócsökkentés volt az egyik fő üzenetünk - folytatta a pártelnök. - Ha tárcánként vizsgálom a dolgokat, akkor az internet, informatika felhasználásban igen jelentőset lépett előre az ország. A gazdasági tárca például az idén 60 milliárd forint kis- és középvállalkozási támogatási keretre írt ki pályázatot. A környezetvédelem ügye egyre inkább előtérbe kerül, beépül a gondolkodásunkba, ma már nem botrányminisztérium. Az oktatási tárcához fűződik az oktatás reformja, illetve azon belül is szeretnék kiemelni két dolgot: az egyik a sulinet expressz-program, minden iskolába eljut most már az internet is, a másik pedig a világnyelv program. Ha mi versenyképesek akarunk lenni Európában, akkor a gyerekeinknek nyelveket kell beszélniük és ezt a programot ez a minisztérium indította el. A Gazdasági Minisztériumban folyik az autópálya a megkerülő út építési program végrehajtása, a környezetvédelemnél indul a Vásárhelyi-terv, végrehajtása több mint 1 millió ember részére biztosít fejlődési lehetőséget. Mindnyájunkat irritálnak az illegális szemétlerakók. Elindult a hulladéklerakó építési program. Több tucat helyen épülnek hulladéklerakó helyek a városokban, településeken.
A már második kormányzati ciklusban vállalt együttműködésről az elnök elmondta:
- Az MSZP egyedül nem rendelkezik többséggel. Az most föl se merül, hogy az SZDSZ nélkül valamit megcsinálna. Eltérő programok azért vannak. Az SZDSZ adócsökkentést akar, most ebből van vita. Mi ezt mondogatjuk évek óta, most már a kormány is kezdi belátni, hogy lépni kell ebbe az irányba. Ha versenyképessé akarjuk tenni a lakosságot, akkor meg kell szabadítani a rárakódó terhek egy részétől.
Az európai parlamenti választásokról szólva Kuncze Gábor kijelentette: A magyar képviselők nem egy frakciót alkotnak, a szocialisták a szocialisták közé, a liberálisok a liberálisok közé, a néppártiak a néppártiak közé ülnek be. Jó lenne, ha ezekben lenne magyar képviselet. Ha kellő számban szavaznak ránk azt jelenti, elfogadják a politikánkat, törekvéseinket. Mi két mandátum elérését tűztük ki célul. Ez elérhető.

(Forrás: Rádió Szentes)


<<< Vissza