<<< Vissza

A diplomás város

2004. június 4.

 
Európa-diplomát kapott Szentes. Erről az Európai Parlament szakbizottsága értesítette Szirbik Imre polgármestert. Aki minapi sajtótájékoztatóján elmondta, a díj egy olyan kitüntetési rendszer első lépése, amelyet következő fokozatként az Európa zászló, majd az Európa plakett követ. Mindez az európai országokat (összesen 45-öt) érintheti, azokat a településeket, önkormányzatokat, akik sokat tettek az európaiságért, az együttműködésért, az Európában élők békéje, biztonsága, fejlődése és jövője érdekében.

Mint megtudtuk, egy 14 fejezetet tartalmazó, közel 30 oldalas pályázati anyagból kellett dolgozniuk, a végső döntéshez több fordulón át jutottak el a résztvevők. A rendszer első lépcsőjére így Szentes is fölléphetett. A diplomát június 24-én délután 5 órakor adják át Strasbourgban, az Európa Parlament ülésszakán. A rendezvényre a polgármesteren kívül háromtagú küldöttség kapott meghívást. A város első embere elmondta, a megtisztelő elismeréshez pénz nem jár, ám miként fogalmazott, vannak esetek, amikor egy ilyen erkölcsi elismerés többet ér a vastag borítéknál. Egyébként ezek a díjak a 60-as évek eleje óta élnek Európában.

Garai Szabó Imréné, a polgármesteri hivatal kabinet irodájának vezetője vaskos pályázati anyagot felmutatva sorolta a tényeket: a pályázatot tavaly decemberben nyújtották be. Az semmi másról nem szólt, csak a városról. "Azt írtuk le benne, amiért élünk, amit teszünk, ami a gyakorlat. Intézmények, civil szervezetek, egyházak vettek részt a munkában. Volt egy kötelező forma, amit be kellett tartanunk. Az anyagot végül is megtöltöttük tartalommal" - mondta.

A pályázat kiírói fontosnak tartották az önkormányzati szervezetekben való részvételt (Szentes ebben élen jár), kiemelt volt a testvérvárosi tevékenység (mint ismeretes, jelenleg 8 testvérvárosunk van, '68 óta élő első kapcsolattal). Szerepel az anyagban a személycsereprogram, különböző találkozók, az európai események szervezése. Az irodavezető elmondta, ezek mind pluszpontokat jelentettek. De - egyebek mellett - bele számított a konkrét karitatív munka, az európai eszme terjesztése, az uniós alpont működtetése, továbbá az uniós tantermek kialakítása.

(lovas)


<<< Vissza