<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. május 28.

 
Sóskaleves, tojással
Hozzávalók: 15-20 dkg sóska, 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, cukor, 4 egész tojás, só
Elkészítés: A sóskát szárától és vastag ereitől megtisztítjuk és több vízben jól megmossuk. A zsírt megforrósítjuk, hozzáadjuk a sóskát, megsózzuk és fedő alatt addig pároljuk, amíg egészen pépszerűvé nem vált. A lisztet a tejföllel összekeverjük, a szükséges vízmennyiséggel felhígítjuk, a sóskára öntjük, és jól felfőzzük, kevés cukorral ízesítjük. 4 tojást keményre főzünk és apró kockára vágva a levesbe keverjük. Készíthetjük tojás nélkül is, akkor tetejére pirított zsemlekockákat adunk.

Paprikában sült velő
Hozzávalók: 40 dkg velő, 8 db paradicsompaprika, újhagyma, petrezselyem zöldje, 2 db egész tojás, vaj, só, reszelt parmezán sajt, tej, tejszín, 4 tojássárgája, liszt, szerecsendió.
Elkészítés: Kevés vajban megpirítjuk a hagymát, beletesszük az apróra vagdalt, megtisztított velőt, megsózzuk, néhány percig pirítjuk, majd a tűzről levéve belekeverünk 2 egész tojást. A magházától megtisztított paprikába töltjük, kivajazott edénybe tesszük, tetejét meghintjük reszelt parmezánnal és közepesen meleg sütőben 20 percig sütjük. Vízgőz felett a tejet és a tejszínt négy tojássárgájával és egy evőkanál liszttel állandó kevergetés közben besűrítjük. Hozzáadunk reszelt parmezánt, ha elolvad levesszük a gőzről, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül kevés vajat keverünk bele. A paprikában sült velőre öntjük. Zöldséges rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!


<<< Vissza