<<< Vissza

Visszaszerezni a szavazókat

2004. május 28.

 

A Munkáspárt is indul az európai uniós parlamenti választáson. Thürmer Gyula, a párt elnöke múlt heti megyei kampánykörútjának szentesi állomásán arról is beszélt: úgy érzi, a Munkáspárt eséllyel indul a választáson.

Thürmer Gyula a kampánynyitó nagygyűlésen úgy fogalmazott, döntően azért indul eséllyel a párt az EU-parlamenti választáson, mert az elmúlt két évben megváltozott a helyzet Magyarországon. - Mi a szocialista párttól és környezetétől kívánjuk visszaszerezni azokat a szavazókat, akiket két esztendővel ezelőtt áldemagóg szövegel, álbaloldali politikával megtévesztettek - mondta Thürmer. Abban látja a megoldást, ha első lépésként a Munkáspárt bejut az európai uniós parlamentbe. Úgy gondolja, az 5 %-os szintet legalább egy képviselővel el tudják érni. A pártelnök bejelentette azt is, hogy az ORTT-hez fordul, mert a Magyar Televízió tervezett vitaműsorai nem biztosítják az esélyegyenlőséget a pártoknak. Ez nem magyarországi, hanem európai választás, hangoztatta Thürmer, ahol mindenkinek egyforma háttérrel kell indulnia, s más demokratikus megoldást nem is tud elképzelni. Megemlítette, hogy nemrégiben létrehozták az Európai Baloldali Pártot, így vannak európai szövetségeseik.

Thürmer Gyula arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Parlament kiírta a népszavazást a kórház-privatizációról, melyet a Munkáspárt kezdeményezett. Arra a kérdésre kell a magyar társadalomnak válaszolnia, hogy milyen rendszerben kíván élni: ahol a kórházak állami és önkormányzati tulajdonban, vagy ahol magánkézben vannak.

Thürmer kijelentette, hogy elfogadhatatlannak tartják az MSZP vezetőinek azt az ideológiai magyarázatát, miszerint a kapitalizmusban - mely Magyarországon tizenöt éve épül - csak magántulajdon létezik. A Munkáspárt elnöke viszont német és osztrák példákat említett: ezekben az országokban a magyar kapitalizmusnál sokkal sikeresebb kapitalizmus épült, és a kórházak többsége nincs magántulajdonban.

D. J.


<<< Vissza