<<< Vissza

Pusztulásra ítélve

2004. május 28.

 

Előző számunkban azt írtuk, hogy a Petőfi Szálló ügyében a Szegedi Ítélőtábla május 26-án hirdet ítéletet. Nos, ez megtörtént, s mint hírlik, negyedik eljárásra előröl kezdődik minden. Vagy mégsem?

Dr. Stern Sándor jogi képviselő a kihirdetésről visszatérve elmondta, a Szegedi Ítélőtábla álláspontja szerint új eljárás szükséges az ügyben. Arról van szó, hogy a Budalakk Kft. volt ügyvezetőjét, Rózsa Ferencet, és Szirbik Imre polgármestert tanúként meghallgatta a bíróság, s a két tanúvallomást ütköztetni, szembesíteni kell. Erre korábban azért nem került sor, mert a megyei bírósági eljáráson az alperesek közölték, hogy ők nem kérik a szembesítés elrendelését. De mivel ezt a Legfelső Bíróság korábban előírta, a táblabíróság álláspontja szerint a szembesítés kötelező előírás. Ez a mostani hatályon kívül helyezésnek a fő oka.

Előröl kezdődik minden? A kérdésre válaszolva dr. Stern Sándor elmondta, az ügyben a Csongrád Megyei Bíróság, mint első fokú hatóság jár el, s hoz majd ítéletet. Az eddigi tárgyalások anyaga a rendelkezésre áll, a szembesítésre vonatkozóan kell az eljárást lefolytatni. Az ügyvéd megítélése szerint ez egy tárgyaláson megejthető. Természetesen az ítélet ellen, az a fél, akinek az sérelmes, ismét fellebbezéssel élhet a Szegedi Ítélőtáblánál. Az ügyvédi gyakorlatból merítve úgy tudja, Magyarországon nagyon kevés hasonló ügy van, a nagy port felkavart ügyekben is maximum kétszer helyezte hatályon kívül a bíróság az ítéleteket. Úgy látszik, ebben az esetben túlteljesítettünk. Érdeklődésünkre, miszerint ez azt jelenti, hogy az ügy megint elhúzódhat akár évekig, dr. Stern Sándor így válaszolt:
- Nem hinném. Várhatóan még ebben az évben megszületik az ítélet. Ha fellebbeznek, számításom szerint jövő ilyenkor jogerős ítélet születik az ügyben. Lényegében öt perc alatt le lehetett volna folytatni a szembesítést, de akkor a megyei bírósági tárgyalásra Rózsa Ferenc nem jött el. A polgármester urat nem volt kivel szembesíteni. Az ügy minden valószínűség szerint ősszel folytatódik.

- Váratlanul ért a döntés, hiszen abban a hitben éltünk, hogy végleges ítélet születik. Öt-hat éve folyik az eljárás, nem tudom, hány bíró tárgyalta már, ha maradt még kétely, ennyi eljárásban szerintem mindent tisztázni lehetett volna. Nem vagyok jogász, meglep a helyzet, de tudomásul veszem a bíróság döntését. Új eljárás kezdődik, bízom benne, hogy egyszer majdcsak vége lesz és hozzáfoghatunk az épület felújításához. Az ügy éveken át történő húzódásával az épület állaga rohamosan romlik, s ez a romlás százmillióba mérhető máris - tette hozzá Szirbik Imre polgármester.

(l. j.)


<<< Vissza