<<< Vissza

Kész költők a diákantológiában

2004. március 26.

 
Szentesi diákok verseivel, prózáival és grafikáival jelent meg a közelmúltban a Derű és ború című kisantológia. A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) "Mai mese" című irodalmi pályázatára beérkezett alkotások közül a legjobbnak ítélt művek töltik meg a kötetet.

Száz fölött volt a pályamunkák száma, ezekből válogattak a szerkesztők. Korom Páltól valamint Koromné Seri Anikó ifjúsági referenstől - akik a kötet kiadásában is segédkeztek - vehették át nemrég a fiatal alkotók a tiszteletpéldányokat. A diák pincében, a bensőséges találkozón Korom Pál úgy fogalmazott: literátor nyelv a magyar, vagyis írók, irodalmárok nyelve, ezzel is magyarázható, hogy az országban magas az egy főre jutó költők száma. Szentesen is feltűnően sok a fiatal, középiskolás korú versfaragó, de korántsem csak a gimnázium dráma-tagozatára járó diákok között, mint ahogy az a pályázaton is látszott. Az elmúlt huszonhat évben nem volt olyan diákkötet a városban, melyben ne vállalt volna szerepet Korom Pál, így aztán jó ismerője a diákok irodalmi tevékenységének. - Sutábbak ugyan, de őszintébbek is a diákversek - magyarázta. A rím, a szótagszám őt kevésbé érdekli, fontosnak inkább azt tartja, hogy ne csússzon a vers magyartalanságba. A Derű és ború cím utalás a művek hangulatára, ám a szerkesztői elv ezúttal jelentősen a "derű" irányába hajlott. Tematikus is a szerkesztés, a kötet anyagát ciklusokra tagolták, az utolsó két vers pedig sajátos csattanó: két költő megszólítása versben. Huszonkét alkotó harmincöt műve került a kötet lapjaira, köztük három próza és néhány graffiti - szintén pályázati munkák - található benne. Fiatal koruk ellenére a szerzők némelyike már kész költő, vagyis Korom Pál meglátása szerint már rendelkeznek a költőket jellemző készségekkel. A többiekről is elmondható, hogy bennük rejlik a lehetőség.

A kötetet nem szánták kereskedelmi forgalomba, de mint azt Koromné Seri Anikó megfogalmazta, az utókor már biztosan olvashatja, mert eljuttatták az összes megyei könyvtárba, sőt az Országos Széchenyi Könyvtárba is.

Egy másik ötlet is bibliotékában valósulhat meg, április közepétől a városi könyvtár az olvasóterem egyik helyiségét, s ezzel egy olvasókör létrejöttét biztosítja a diákköltők számára.

D. J.


<<< Vissza