<<< Vissza

A temetés gondjai
Támogatások, segélyek (6.)

2004. március 26.

 
Sokat hallunk arról, hogy milyen magasak a temetési költségek, egyre nehezebb a családoknak hozzátartozóik eltemettetéséről gondoskodni. Az önkormányzat kétfajta támogatással segíti a családokat. Hogy milyen módon? Erről kérdeztük Lencséné Szalontai Máriát, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjét.

- Az egyik támogatási forma a temetési segély. Annak adható, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy aki temetésre köteles hozzátartozó ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

- Mit kell tudni az igénylésről?

- Temetési segély annak állapítható meg, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, azaz a 46 ezer 400 forintot. A segély igényléséhez csatolni kell a család háromhavi nettó átlagkeresetéről szóló igazolását, be kell mutatni a halotti anyakönyvi kivonatot, valamint az eredeti temetési számlát. A temetési segélyről szóló határozattal egyidejűleg a záradékolt temetési számlát az igénylő részére visszapostázzuk.

- Mennyi a segély összege, s ki az, aki nem kaphat?

- A temetési segély összege mindig azonos a nyugdíjminimum összegével, amely jelenleg 23 ezer 200 forint. Nem állapítható meg temetési segély annak, aki tartási, életjáradéki, öröklési, gondozási szerződés alapján köteles az eltemetésről gondoskodni.

- Sajnos olyan is előfordul több esetben, hogy a hozzátartozók nem tudják a temetés költségeit kifizetni. Ez esetben miképpen tud segíteni a hivatal?

- Ilyenkor kérhetik elhunyt hozzátartozójuk köztemetését. A köztemetéshez az egyházak ingyen sírhelyet biztosítanak, maga a temetés a legegyszerűbb módon, a végtisztesség megadásával történik. A köztemetést személyesen kell kérelmezni, csatolva a család jövedelemigazolásait, amelyből megállapítható, hogy valóban veszélyezteti-e a család létfenntartását a temetés költsége. Fontos megjegyezni, hogy a köztemetés költségeit a temetésre köteles hozzátartozóknak vissza kell fizetniük, melyre részletfizetést lehet kérni.

(folytatjuk)


<<< Vissza