<<< Vissza

Csőtörés és vízminőség
Szentesi Élet FÓRUMA

2004. március 26.

 
Egy idős ember vizes témában kereste fel szerkesztőségünket. Az Arany János utcában történt csőtörés borzolta fel a kedélyeket, Tudja, ilyesmi másfelé is megtörténhet. Csakhogy... Azt mondja: a többszöri elzárás ellenére sem szóltak előre, hogy mikor veszik el a vizet. Ott álltak mosásban, zuhany alatt, egyéb szükségletek elvégzésének a közepén - víz nélkül.

Kellemetlen.

Az ügyben Ikládi Andrást, a Szentes Víz- és Csatornamű Kft. műszaki vezetőjét kérdeztük.

- Március 16-ával kezdődő hét elején csőtörést jelentettek az Arany János utcában. Amit még kedden, rövid ideig tartó vízhiány mellett ideiglenesen megszüntettünk. A javítással egyidejűleg megállapítottuk, hogy az acélcső állaga nagyon rossz. Társaságunk ekkor a teljes egészében betonburkolat alatti, huszonöt méter hosszú szakasz cseréjéről döntött. A munka előkészítése, melyről tudtuk, hogy vízhiánnyal fog járni március 22-éig megtörtént. Sajnos a teljes feltárás alkalmával olyan műszaki akadályok jelentkeztek, melyek a vízhiány időtartamát, - még jogszabályba nem ütköző módon - meghosszabbították. A kellemetlenségért utólag is elnézést kérünk. A csőtörések elhárításakor, legtöbb esetben nincs lehetőség a kiértesítésre, de a jövőben fokozottan odafigyelünk erre. Az előre tervezett vízhiányról, médián, elsősorban rádión keresztül értesítjük a lakosságot, annál is inkább, mivel a legtöbb esetben, sokszor az érintett terület nagysága miatt mindenkit nem tudunk személyesen értesíteni.

S ha már témánál vagyunk, Ikládi András egy másik ügyre is felhívja a figyelmet. A szolgáltatott víz minőségére. Mint mondja, szeretné megragadni az alkalmat, hogy tájékoztassa olvasóinkat, a megyei napilapban február végén megjelent cikk alapján megvizsgáltatták a szolgáltatott víz minőségét. A vízben lévő giardia vizsgálatot az Országos Közegészségügyi Intézet végezte el - jelentős költséggel.

- A giardia elsősorban felszíni- és szennyvizekben található, közösségekben is terjedő, az epevezetéket károsító parazita. Jelenléte a felszín alatti vízkivételeknél szinte kizárt - mondja a műszaki vezető, majd így folytatja: - A vizsgálat egyértelműen negatív eredményt mutat a víz giardia tartalmára. A vizsgálat előkészítéssel együtt két hetet vesz igénybe, ezért nem reagáltunk előbb a társaságunk hitelét hátrányosan érintő cikkre, mely megkérdezésünk nélkül született és kereskedői, valamint nem kellően megalapozott kijelentésekre épült, szinte figyelmen kívül hagyva hivatalos szervek véleményét. Társaságunk mindent megtesz, hogy fogyasztóit mindenkor az előírásoknak megfelelő minőségű vízzel lássa el.

(lovas)


<<< Vissza