<<< Vissza

Fiatalok érdekében

2004. március 26.

 
Szentes közbiztonsága, bűnügyi helyzete volt egyik témája a képviselő-testület március 19-ei ülésének. Földvári Nagy István rendőr alezredes, kapitányságvezető tartott beszámolót.

Említést tett néhány cselekményről, így például arról, hogy az Eszperantó-hídról a Kurcába dobták be a virágokat, ellopták a városi öntözőberendezés vezérlő rendszerét, kitördeltek fákat, padokat firkáltak össze, telefonfülkéket rongáltak meg. Elmondta, az elmúlt hetekben a rongálások tetteseit sikerült kézre keríteniük. Érdekes volt hallani a rendőrkapitánytól, hogy a fiatalok nem anyagi haszonszerzés miatt lopták el az automatikát, hanem azért mert idegesíttette a társaságot, hogy időnként bekapcsol a rendszer, s lespricceli őket. Mosolyogva figyelték, ahogyan elmerül a Kurcába. A rendőrkapitány elmondta: az egész egy csoporthoz tartozik, s kötődik egy iskolához, hogy melyikhez, azt egyelőre nem árulta el, ugyanakkor megjegyezte, az oktatási intézmény diákjai a drogfogyasztás területén is érintettek.

Minden területen csökkent a bűncselekmények száma, azonban a város belterületén a közterületi lopások, rongálások szaporodtak. Közel száz olyan bejelentés érkezett a rendőrkapitányságra, amiből 61 esetben állapítottak meg családon belüli erőszakot. A cselekmény 31 esetben érintett kiskorút, amikor is értesítették a gyámhatóságot. A rendőrség ilyen ügyben 26 büntetőeljárást indított. Mint megtudtuk, van köztük kiskorú veszélyeztetése, magánlaksértés, testi sértés, garázdaság, erőszakos nemi közösülés és megrontás. A kapitány kijelentette: a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a családon belüli erőszakra.

Mint ismeretes, még tavaly fölvetődött a fiatalkorúak nyilvános helyen történő viselkedésével kapcsolatos problémák halmaza. A felvetések arról szólnak, hogy a fiatalok isznak, s abból eredően randalíroznak, kábítószert fogyasztanak. A tárgyalásokat követően a rendőrség megállapodást kötött a polgármesteri hivatallal arról, hogy annak szakhatóságaival közös szolgálatot látnak el a városban.

A kapitány bejelentette: a brigád most már rendszeresen járja a vendéglátóhelyeket, s ha kell, szigorúan bírságolnak. Már volt erre példa, fiatalkorúak kiszolgálása miatt. Előfordulhat, hogy az ellenőrzés tényét előre jelzik majd, ez esetben senki nem szólhat azért, hogy bírságot kell fizetni - jegyezte meg a kapitány.

(következő számunkban folytatjuk)


<<< Vissza