<<< Vissza

Szőrtelenítés
A kozmetikus tanácsai

2004. február 20.

 
"Semmi sem hozhat nekünk békét, csak önmagunk." (Ralph Waldo Emerson)

A kozmetikai szalonokban számos kezelési módszer áll a szakember rendelkezésére, hogy páciensei szépítését végezhesse. Ezek közül otthon nagyon keveset lehet egyedül elvégezni, van amit pótolni lehet, és vannak kezelési eljárások, amelyekhez okvetlenül szakember és jól felszerelt kozmetikai szalon szükséges.

A szőrnövési rendellenességek kozmetikai megoldásai közül leginkább az időleges szőrszál-eltávolítási módszerek ismertek, amelyeket depilációnak nevezünk.

E fogalomkörbe tartoznak - csipeszelés, gyantázás. A kozmetikai szalonokban meleggyantát használnak. Az eljárás lényege, hogy miközben a gyanta megszilárdul, a ragadós anyagába beleköti a nemkívánatos szálakat. Ebben a kötött állapotban kell határozott és gyors mozdulattal eltávolítani a felkent csíkot. A tépés iránya és gyorsasága a sikeres kezelés titka.

Van aki házilag szőrtelenít. Itt említeném meg a vegyszereket és a borotválást. Fájdalommentesen szőrtelenítenek azok a vegyszerek, amelyek folyadék vagy krém formájában kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ezek a szerek lúgos kémhatásukkal roncsolják el a szőrszálak szaruanyagát. Nem vitás, hogy a vegyi hatás a felhámréteget is éri, károsítja és aki érzékeny, annál a kezelést bőrpír vagy viszketés követi. A borotválás alkalmazása után egyszerre nő vissza a szőrzet, tehát szúrós bőrfelületet eredményez. Fennáll az úgynevezett "alánövési" veszély is. Ilyenkor a szálak nem törnek a felszínre, hanem átbújva a szőrtüsző falán, a hámréteg alatt tekerednek tovább, és fájdalmas begyulladt csomókat okoznak.

A szőkítés nem depilációs eljárás, mégis itt kell megemlítni, mert áthidaló megoldásként sokan ezt veszik igénybe, hogy a nem kívánt szőrzetük ne legyen olyan feltűnő. Ezt az eljárást ajánlatos alkalmazni olyan kamasz lányoknál is, akiknek csak időleges szőrszál túltengésük van, vagy akinél feltehető, hogy a nemi mirigyek zavarainak helyreállása után ezek a tünetek elmúlnak.

Minden egyes szőrtelenítés erősíti az újranövő szálakat. A gyantánál a piheszőrök erőteljesebbek lesznek, de idővel mennyiségük csökken. A borotválásnál és a vegyi eljárásnál egyszerre nő vissza a szőrzet, szúrós, egyre erőteljesebb és vastagabb lesz.

Juhász Csilla
Kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
(Tel.: 70-311-63-63)


<<< Vissza