<<< Vissza

EGÉSZSÉGES ÉTKEINK

2004. február 20.

 
Rohanó világunkban általában kevés időt szentelünk a megfelelő táplálkozásnak, pedig az egészség megőrzésének alapját jelenti a jól megválasztott táplálék!

Örömünkre szolgál, hogy rég elfelejtett gabonáinkat manapság kezdjük újra felfedezni. Nagyot léphetünk az egészséges táplálkozás felé, ha beillesztjük őket étrendünkbe. Az egész gabonaszemek, a teljes őrlésű lisztek és a belőlük készült termékek; vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek egész tárházát kínálják, nem beszélve a rosttartalmukról amivel kellemetlen emésztőszervi betegségeket, pl. a népbetegségnek számító székrekedést előzhetjük meg, ill. orvosolhatjuk. Változatos formában fogyaszthatjuk pl. a kölest, a barnarizst, az árpát, a hajdinát főzve kása formájában, köretként párolva vagy fasírtnak, pástétomnak elkészítve. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen készítenek otthon egészséges, adalékanyagoktól mentes, teljes kiőrlésű kenyeret, amihez a különböző bio liszteket, magvakat be lehet szerezni a gyógynövényboltokban. Az olajos magvakat is próbáljuk meg beilleszteni a napi étrendünkbe, magas vitamin, kalcium, magnézium és rosttartalmuk miatt! Egészséges rágcsálnivaló lehet felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt egy marék dió, mogyoró, mandula vagy pisztácia.

A finomított kristálycukor helyett jó alternatíva lehet a barnacukor, aminek magas melasztartalma hozzájárul a szervezet megfelelő tápanyagellátásához és nem utolsó sorban különleges aromájáért is érdemes megkóstolni. Ha az édes ízről beszélünk a mézet feltétlenül meg kell említenünk, mint az egyik legegészségesebb édességforrást. Az akác és a vegyes virágméz mellett különleges mézek is beszerezhetők a gyógynövényboltokban, mint pl. a hársméz, a gesztenyeméz, a selyemfűméz. A szőlőcukor kapható por és cukorka formájában, amit szintén ajánlunk kristálycukor helyett, idős embereknek és gyerekeknek különösen.

Fontos, hogy beszéljünk a zsiradékokról is. Jó szívvel ajánljuk az állati eredetű zsírok kiváltására, sütéshez, főzéshez, salátákhoz, az olívaolajakat, a kukorica - a szója - vagy az aromás mogyoróolajat; ezekből széles választékot találnak polcainkon. A főzés kapcsán meg kell említenünk a tengeri sót, aminek alacsonyabb nátrium, és magasabb nyomelem tartalma miatt egészségesebb választás a hagyományos kősóval szemben, magas vérnyomásban szenvedők és vesebetegek számára. Speciális diétákhoz is kínálunk alapanyagokat és kész termékeket egyaránt, pl. lisztérzékenyeknek gluténmentes liszteket, tésztaféléket; cukorbetegeknek édesítőszereket és cukormentes élelmiszereket; tejérzékenyeknek növényi tejeket és tejporokat; vegetáriánusoknak húspótló készítményeket; fogyókúrázóknak fogyást elősegítő termékeket.

Az említetteken kívül egyéni igényeikre is igyekszünk megoldást találni és legjobb tudásunk szerint kiszolgálni kedves vásárlóinkat!

Herba Mix KFT.
Gyógynövényüzlet és
Reformélelmiszerüzlet
Szentes, Ady E. u. 1. és Kossuth u. 8.


<<< Vissza