<<< Vissza

Az életkedv is javulhat

2004. február 20.

 
Minden hónap második és negyedik szerdáján tart találkozót a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szentesi Csoportja, legközelebb március 10-én. Ám addig is zajlik az élet az egyesületben, tájékoztatott Lehoczki Józsefné, a csoport titkára. Folyik a leltározás és az ügyintézés, ha úgy adódik, akár házhoz is kimennek.

Szociális jellegű segítséget is nyújtanak a tagoknak. Minden évkezdetkor a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályáról érkező előadó tájékoztatja a hallgatóságot a támogatási lehetőségekről, a segélyezési formákról.

Lehoczkiné kiemelte a lakás - akadálymentesítési támogatást, melyet súlyosan mozgássérült emberek vehetnek igénybe, olyan esetekben, ha például csúszásmentes padozatot vagy kád helyett zuhanykabint kell kialakítani a lakásban. Ezt az egyszer adható állami támogatást azonban Szentesen tavaly mindössze hatan kérték, talán azért, mert még kevéssé ismert, szigorúan ellenőrzik is, hogy csak valóban rászoruló vehesse igénybe.

Arról, hogy milyenek a feltételek találkozási helyükön, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, mennyire megoldott az intézmény megközelítése illetve a bejutás, a csoport vezetője kedvezően nyilatkozott. Kerekesszékkel csak kevesen jönnek, nekik rámpát helyeznek a lépcsőre. Egyébként egy hátsó helyiségben szoktak találkozni, oda pedig hátulról autóval is be lehet állni. Ezt a kis helyiséget lassanként kinövik, de szabadon vándorolhatnak az intézményben, ha sokan jönnek össze, mint ahogy ezt meg is tették például a karácsonyi ünnepségükön, mondja Lehoczkiné. Itt kölcsönöznek sportszereket, könyveket a tagoknak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, de egészségmegőrző eszközöket is tárolnak. Már ettől is javulhat az idejáró emberek életkedve, a minden évben megrendezett activity - vetélkedőtől azonban bizonyítottan. Csendes, visszahúzódó emberek, minden szereplési vágy nélkül, ilyenkor nyílnak ki. Öröm látni, ahogy sugárzik az arcuk - fogalmaz Lehoczkiné. Őt is ez a klubélet ragadta meg, amikor balesete után tag lett. Pedig csak parkolási engedélyről akart érdeklődni, s immár harmadik éve, munka mellett, ötven százalékos mozgássérültként ő irányítja a csoportot a vezetőségi tagok segítségével.

Bár jelenleg téli szünetet tart a klub, a szokásos hétfő esti gyógytorna foglalkozásuk nem maradhat el az ifjúsági házban. Ekkor egészséges tagokkal is kibővül a tornázók köre, ugyanis bárki megmozgathatja testét velük. Nemcsak mozgássérülteket várnak soraikba, pártoló tagként is lehetőség van a csatlakozásra. Lehoczkiné reméli, hogy százötven fős létszámuk gyarapodni fog. Az éves tagdíj mindenkinek a jövedelmétől függ, ez maximum ezerötszáz forint lehet, ennyi a pártoló tagdíj is, a gyerekeké pedig ötszáz.

Félévre előre van programjuk - köztük élménybeszámolók, ismeretterjesztő előadások - melyekkel próbálják becsalogatni az embereket. A csoport vezetője úgy gondolja, jó úton haladnak.

Darók József


<<< Vissza