<<< Vissza

Új alternatíva

2004. február 20.

 
Lapunk is foglalkozott Pusztai László emlékbizottság javaslatával, mely szerint a városi sporttelepet a futballistáról nevezzék el. Ebben a témában készült egy másik alternatíva is, melynek előterjesztője Hornyik László szocialista önkormányzati képviselő. Az önálló előterjesztésről beszéljen ő maga.

- Nem Pusztai László személye ellen van kifogásom, sőt nagyon tisztelem a huszonötszörös válogatott, szentesi születésű labdarúgót. Azért javasoltam Janó Gyuri bácsit, mert ezáltal átlagos kisembernek, aki élethivatásának tekintette a sportot állítanánk emléket.

Természetesen úgy, hogy Pusztai Lászlóról is megemlékeznénk a pályaavatás kapcsán. A testület bölcs döntésére bízom, hogy melyik alternatíva mellett teszik le a voksot. - halljuk bevezető szavaiban. Majd így folytatta:

- Az ősz folyamán baráti társasággal beszélgettem, akikkel annak idején, a 70-80-as években rendszeresen részt vettünk, a Kinizsi-pályán tartott kispályás labdarúgó-tornákon. Ezen a nosztalgia beszélgetésen merült fel, hogy Janó Gyuri bácsi életében is legenda volt. Mi lenne akkor, ha a Kinizsi labdarúgó-pályát Gyuri bácsira emlékezve Janó György Sportpályának neveznénk el. Ezzel egy olyan embernek állítanánk emléket, aki - bár nem volt aktív sportoló, de egész életét a sportnak szentelte. Megszereztem a névadáshoz szükséges hozzátartozói beleegyezést, lányától Horváth Sándorné, született Janó Franciskától. A másik lánya 1957-ben Ausztráliába távozott, s ott halt meg 1998-ban.

Janó György élete, tevékenysége:

Janó György 1911. október 11-én született Szentesen. Nagy családban nőtt fel, tizenhárman voltak testvérek, ő volt a legkisebb. 1949. január 1-jén került gondnoki állásba az akkori Vörös Meteor, majd Szentesi Honvéd Magasépítők sportkörhöz. 1952-ben a név megváltozott Szentesi Torna Egyletre (SZTE), de ő továbbra is nagy lelkesedéssel végezte a gondnoki teendőket.

1966-ban megyei szintű kitüntetést kapott, mint a sport kiváló dolgozója. 1970-ben országos kitüntetés - a sport kiváló dolgozója.

1972-ben nyugdíjba vonult, de még utána is tizenkét évig a sportpályán az SZTE jogutódjánál, a Szentesi Kinizsi csapatánál továbbra is gondnoki teendőket látott el. A gyerekekkel, de a felnőttekkel is rendkívül könnyen kapcsolatot teremtett, esetleges hangos, szigorú szava mindig a rend fenntartására irányult. Talán kevesen tudják, hogy Szentes városában Janó Gyuri bácsi szorgos tevékenységén keresztül honosodott meg a kispályás labdarúgás.

1985. január elsejétől haláláig a Horváth Mihály utcai nyugdíjasháznak volt a lakója. Előtte a sportpálya melletti házban lakott. A Kinizsi és a Vízmű tevékenységébe is besegített, de szíve első sorban a Kinizsiért dobogott. A város apraja-nagyja ismerte élete végéig. Minden a sporthoz, a sportpályához kötötte. Szentesiként minden egyes sportrendezvényen ott volt és szurkolt a csapatának.

1985-től is még városszerte igyekezett rábeszélni az embereket, hogy bérletek megvásárlásával támogassák a sportot.

1995. április 18-án helyezték örök nyugalomba a Kálvária temetőben, ahol sportolók, sportbarátok, ismerősök százai vettek tőle végső búcsút.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza