<<< Vissza

Csikai Miklós
  elnök-vezérigazgató, Árpád Agrár Rt.

2003. december 19.

 
Azzal kezdeném, hogy tavaly ilyenkor már kemény mínuszok és nagy hó volt, ami elég sok nehézséget okozott a termelőknek. A vetések igencsak megszenvedték a zord időjárást.

A csongrádi pincészet - ami ugyan csak áttételesen érinti az Árpádot is - nagyon nagy károkat szenvedett el. A szőlők és a gyümölcsösök gyakorlatilag 100 százaléka kifagyott. A gondot még fokozta, hogy a kemény hideg után szinte egyből nyár lett, aminek többek között a fácánfiókák látták kárát. A kismadarak ugyanis nem tudnak még inni, és a harmatból veszik magukhoz a folyadékmennyiséget. Tavasz híján viszont nem volt harmat sem, így nagyon sok állat elpusztult.

A nyár sem volt viszont a legjobb időszak az idén. Hiszen országban a Tisza - Körös térségében volt a legkevesebb csapadék, ami újabb megpróbáltatások elé állította a kenyérgabona termelőket. Az idei mennyiség ugyanis az évtized legalacsonyabb termésátlagának felelt meg. Nem sokkal jártunk jobban azokon a helyeken sem ahol lehetőség volt az öntözésre, hiszen az öntözővíz is nagyon sokba került, és az elvitte az esetleges hasznot.

A kertészeti termékekkel viszont elfogadható, sőt jónak mondható évet zárunk. Az egy évvel ezelőtt megalakult TÉSZ - ott tud lenni a nagyáruházakban. De ennek is nagy ára van. A legjobb minőséget kell szállítani, és ki kell elégíteni a vevők igényeit.

Sajnos az állattenyésztés terén is vannak problémák. A baromfipiacról kevés szó esik, pedig ott is legalább olyan gondok vannak, mint a sertéspiacon. Ez persze nem csak Szentesre és környékére vonatkozik
A megnövekedett gabonaárak miatt a tápárak is fölfelé mennek. Így tehát csak akkor lehet gazdaságos és nyereséges, ha az ágazatok együtt működnek.

Sajnálatos tény az is, hogy igencsak felborultak az értékarányok is. Gondolok itt most a tej vagy a kenyér előállításának és a felhasználóknak fizetett árra. De ugyanez a helyzet a díjnyertes borokkal is. Elkeserítő, hogy egy ilyen bor eladási ára egy árban van egy üveg sörével.

Összességében az árbevétel szerény, de mégis pozitív az Árpádnál. Igaz van néhány terület, ahol a végszám negatív - mint a pulyka, a kenyér vagy a bor.

Az előjelek sajnos nem bíztatóak. Teljesen más támogatási keret lesz, így a Nemzeti forrásból biztosítható támogatások 1/3 csak előzetesen igényelhető. A többit csak utólag kaphatják meg a termelők. Tehát nem lesz könnyű. Fel kell készülni rá, és minőségi előírásoknak csomagolásnak és a szállításnak megfelelő árut kell biztosítani. Igaz az EU országaival szemben sok technikai hátrányunk van, de ökológiai előnyünk is, és ha megfelelően dolgozunk, akkor fel tudjuk venni a versenyt az uniós országokkal.

- Az ünnepeket családi társaságban töltöm. Sok az elmaradt és rendezendő dolgom otthon, és ez a néhány nap talán elég lesz arra, hogy ezeket elintézzem. A családomban hagyomány, hogy karácsony másnapján a testvérek összejönnek és együtt ünnepelnek. Sziveszterkor sem megyek országos mulatságokba, ezt is szűkebb baráti és családi társaságban töltöm. Vallom, hogy minden társadalom alapja a család, amely feltöltődést és boldogságot adhat az embernek.

K. A.


<<< Vissza