<<< Vissza

Szűcs Lajos
alpolgármester

2003. december 19.

 
Tavaly november óta töltöm be az alpolgármesteri tisztet. Azért vállaltam, hogy tegyek valamit az oktatásért és a kultúráért a városban. Ez az egy év nem túl sok idő, de megalapozta azt, amit az elkövetkezendő három évben megvalósíthatunk.

Igaz az anyagi lehetőségek nem túl jók, és inkább a visszalépések a jellemzőek, de nem tehetünk mást, mint alkalmazkodunk a körülményekhez. A csökkenő gyermeklétszám miatt jóval kevesebb pénz áramlik az intézményekbe, ami ugyan nehézséget okoz, de a pedagógusok így is megpróbálják tartani a megfelelő színvonalat. A pedagógus éveim alatt megszoktam, hogy optimista vagyok, és remélem, hogy a jövőben több lehetőségünk lesz.

A pénz nagyon sokat számít, de sokat számít a szemlélet is. A színvonal tartása és emelése pedig a pedagógusok személyiségén múlik leginkább.

A következő év és évek legnagyobb eredményének azt tartanám, ha nem kellene intézményt bezárnunk. Ez azt jelentené, hogy jól osztottuk az erőnket, a csökkenő gyermeklétszám ellenére. Megszorítások azonban szinte biztos, hogy kellenek. Átcsoportosítást és csoportösszevonást kell csinálni, hiszen mindenhol a 15-20 gyerek lenne az ideális. Ez jelenleg persze nem így van. De az természetes, hogy akkor is ugyanúgy kell fűteni egy termet ha 10 gyerek van benne, mint amikor 30.

Az uniós csatlakozás utáni első években azt hiszem látványos eredmény nem lesz az oktatásban. Természetesen kitárul a világ, és kibővülnek a pályázati lehetőségeink is. Sok dolgot sajátíthatunk el a nyugati országoktól, de az oktatás területén mi sem vagyunk lemaradva.

A technikai eszközök fejlesztése igaz nagyon fontos, hiszen gyorsan változik a világ, és a korszerű technika nagy segítséget jelent a tanulásban is.

Az idei évben sajnos gyakoriak voltak a közterületi rongálások is. Szinte biztos, hogy ezen rongálások nagy részét fiatalkorúak követték el. Fontosnak tartom az összefogást, hogy ezeket megszűntessük, hiszen Szentes olyan amilyenné mi tesszük! Nem csak a gyerekeket kell felelősségre vonni, hanem a szülőket is. Hiszen a szülő nem mondhat le a gyerek teljes körű neveléséről, és nem háríthatja a nevelést csak az iskolára. Tehát itt nagyon nagy az ellentmondás.

A jövőben is szeretnénk fórumokat tartani az ügy érdekében, ahol országos nevelési szakemberek tartanának előadásokat a szülőknek. Így ha már egy szülőt vagy egy gyereket jobb belátásra bírunk elértünk valamit. Talán az az egy gyerek fogja meggyőzni a többieket arról, hogy amit tettek vagy tesznek helytelen. Sok milliót költünk arra, hogy a város szép legyen. Szeretném elérni, hogy tényleg szép is maradjon.

- Az ünnepeket, most is, mint mindig, családi körben töltöm. Az év többi napján eleget lehetek nagy társaságban, és az a pár nap a családomé. A tűzijátékra viszont én is kijövök és együtt köszöntöm a várossal az új esztendőt!

K. A.


<<< Vissza