<<< Vissza

Magyar József
elnök-vezérigazgató, Hungerit RT.

2003. december 19.

 
- Az igazság az, hogy lehetett volna jobb is. Az idei év nem azt hozta, amire vártunk, és szinte biztos, hogy negatív lesz az eredménye. Valószínű, hogy néhány beruházást is el kell halasztanunk jövőre. Természetesen keressük a megoldást, mert le kell dolgozni a veszteséget. Hatékony munka és jobb üzletpolitika kell ahhoz, hogy az idei mínusz eltűnjön. Erre persze különböző stratégiai megoldások vannak kialakulóban. Az év első két hónapjában feltérképezzük, hogy hogyan lehet csökkenteni a költségeket. Több team-et is létrehoztunk, amelyek átvilágítják a különböző területeket egészen a feldolgozástól az értékesítésig.

- Az uniós csatlakozás nem könnyű dolog. Úgy gondolom, túl nagy várakozással nem lehet elé tekinteni, mert valószínű, hogy nehezebb és keményebb világ vár ránk.

Hátránya, hogy Magyarország megnyílik, mint piac a külföldi beszállítók előtt. Eláraszthatja az országot a sok olcsó kommersz termék, amellyel a hazai gyártók egy részének nehéz versenyezni.

Ez a hátrány azonban valamilyen módon előny is. Hiszen Magyarország előtt is megnyílik egy piac. Igaz, most is rengeteget szállítunk külföldre - az exportunk 80 százaléka a közös piacba megy. De bizonyos, hogy az ezzel adódó lehetőséget máshogy és jobban is ki lehet használni a jövőben.

Ha megvan a kitűnő minőség, a pontos és precíz szállítás, akkor reméljük nem lehet gond a jövőben. Nagyon fontos az élelmiszerbiztonság. Ha ezt tudjuk dokumentálni, tehát egy készterméken való vonalkódról vissza tudjuk keresni akár azt is, hogy ki nevelte az állatot, akkor jó sanszunk van.

Az idei évben munkát biztosítottunk csökkent munkaképességű embereknek is. Néhány hónapja működik egy kft a Hungeriten belül, amely azt tűzte ki célul, hogy ezeknek az embereknek is munkát ad. Az eddigi tapasztalatok igen kedvezőek, és szeretnénk, ha ezt még jobban fel tudnánk fejleszteni a jövőben.

- 3 év óta én és a feleségem megajándékozzuk a vállalatnál dolgozó szegényebb szülők gyermekeit. Az idei ünnepségen - december 20-án - 12 család 32 gyermekét látjuk vendégül. Minden család és gyerek kap ajándékot, vásárlási utalványt, déligyümölcsöt, kb. 30 ezer forint értékben. Az ünnepségen egy feldíszített karácsonyfát is kisorsolunk, amit a nyertes család természetesen haza is vihet.

Nagyon meghatóak ezek a találkozások. Úgy gondolom, aki megteheti az adjon, azért, hogy mindenkinek szép legyen a karácsonya.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza