<<< Vissza

Szirbik Imre
polgármester

2003. december 19.

 
- Mint az erőgyűjtés esztendejére, úgy tekintek a 2033-as évre. Ami számomra, és mindannyiunk számára lényeges: a város működőképességét megőriztük. Az önkormányzat hitel nélkül dolgozik továbbra is. Fejlesztettünk. Olyan pályázatokat tudtunk sikerre vinni, mint a szennyvízcsatornázás két öblözete, megkaptuk a kormány támogatását a megyeháza felújítására, ezzel Szentes nagy álmai elindultak a kiteljesedés felé.
Ugyanakkor zölden és tisztán tudtuk tartani a várost.

Amikor a költségvetési koncepció számait nézzük, abban bizonyos átcsoportosításokat végeztünk. Megváltoztattuk a prioritásokat, és úgy láttam, a képviselő-testület egyhangúlag foglalt állást amellett, hogy a dinamikus fejlődést meg kell őrizni, azonban az eszközök vonatkozásában, különféle gondolkodásmódban különféle megoldások vannak. De hát azért van egy demokratikusan választott testület, hogy a legjobb megoldást válassza ki ebből. Ez higgadt, a város iránti felelősséggel történő szakmai alapokon nyugvó vitát jelent, ami előre viszi a dolgot. Bízom benne, hogy a testület továbbra is megőrzi azt a képességét és higgadtságát, hogy ne önmarcangoló politikai vitákba torkoljon a beszélgetés, hanem tényleg a városért érzett felelősség domináljon. A sok jó gondolat viszi előre a várost.

Komoly feladatok várnak ránk, idén alapoztuk meg a csatornázáson túlmenően, a volt megyeháza épületének fejújítását, a fürdő rekonstrukcióját. Mellettük olyan pályázatok előkészítése van folyamatban, mint például a Petőfi teljes rekonstrukciója. Remélem, az első fokú ítélet, mint eddig valamennyi ítélet, szintén a város mellett dönt majd, bízom benne, hogy hamarosan lezáródik az ügy, és megkezdhetjük a felújítását. A költségvetési koncepció további fejlesztéseket tartalmaz, az egészségcentrum létrehozását, utakat, járdákat. Tehát azt a típusú városfejlődést visszük tovább, amelyben a város polgára érezheti, egyrészt az utcájában történik valami, napi mozgásterében, másrészt abban a kiemelt városrészben, ami valamennyiünknek közös álma. A munkahelyteremtés, az egzisztenciális biztonság is folyamatos feladat. A város meghatározó gazdasági egységei nemcsak megőrizték munkájuk színvonalát, a munkahelyeket, hanem valamennyi esetben bővültek, látszik, újabb és újabb létszámfelvételek vannak, a cégek prosperálnak.

- A jövő évtől azt várom, hogy értékeinket meg tudjuk őrizni. Nehezebb esztendő elé nézünk, mint 2003-ban. Ami az Európai Uniós csatlakozást illeti, természetesen azt várom, hogy azokat az esélyeket megkapjuk, amit az unió tagállamainak nyújt. Nem tálcán kínált különleges esélyt kapunk, egy olyan európai együttes részévé válunk, ahol a közös sorsunkról közösen dönthetünk. Bízom benne, hogy a határok nélküli Európa a fiatalok számára hatalmas esélyt ad, a városnak pedig olyan eredményes pályázatokat, amelyek a további fejlődést megalapozhatják.
- Az ünnepeket előreláthatóan családi körben fogom tölteni, hiszen négy gyermeket nevelek, s a négy gyerek az ország négy különböző részein tanul. Ritka pillanat a családban, amikor valamennyien együtt lehetünk, számunkra ezek a pillanatok most különösen értékesek.


<<< Vissza