<<< Vissza

A g-átfutás margójára

2003. október 22.

 
Ragyogó ötlet. Csongrád és Szentes közötti 13 kilométeres távon, a Tisza gátján futógála. Immár hagyomány, hiszen hetedik alkalommal került megrendezésre. Remek volt a terep, jó volt az idő, a levegő, sütött a nap, dicséretes a lebonyolítás, érmek, serlegek külön díjak stb. Röviden tehát minden rendben volt. Minden rendben? - döntsék el az olvasók. Tovább gondolásra közreadok néhány statisztikai adatot: 111 induló, 42 vidéki, illetve külföldi, 50 csongrádi és 29 szentesi. Nem tévedés 29 szentesi. Ha ebből leszámítjuk a szenior korú megszállottakat, akkor hány szentesi fiatal is vett részt ezen a futógálán?

Sajnos ez a hasonlóan szerény részvétel is hétéves hagyomány. Jól van ez így? Szentes városának van hét általános és öt középiskolája. Ha a tíz éven aluliakat leszámítom is négyezer diák. Ha tömegsport, akkor az elsősorban a futás, minden állóképesség alapja. Nem igényel drága sporteszközöket, helyiségeket. Ahogy Peterdi Pál fogalmazta: "a láb mindig kéznél van".

Tudom sokan, sokat tesznek városunkban az edzettebb ifjúságért, nem véletlen, hogy Szentes sportváros. De ülhetünk-e babérjainkon? Vajon elegen, eleget teszünk-e akkor, amikor mozgásszegény világunkban nő az elhízással, vérnyomással, cukorbetegséggel, mozgásszervi betegségekkel küzdő fiatalok száma? A katonai szolgálatra alkalmatlanok statisztikája kétségbeejtő. S akkor még nem említettem a drog az alkohol és a dohányzás problémakörét.

Lehet ezen változtatni? Feltétlenül! Meg kell tanulnunk az egymásra mutogatás helyett magunkban keresni a megoldás kulcsát. Mert valamennyien felelősek vagyunk, hogy milyen lesz a jövő ifjúsága. Jövőre is lesz g-átfutás. Legyünk végre többen a gáton. Kezdjük el időben a szervezést, hogy minél előbb elkezdhessük a felkészülést. Jusson el minden fiatalokat foglalkoztató intézmény igazgatójához (nemcsak a fiókig), testnevelőjéhez, szabadidősport szervezőjéhez, diákjához a versenyfelhívás.

Mi idősebbek, tapasztaltabbak példát mutatunk. Győzzetek le minket minél többen fiatalok, hogy mindannyian nyertesek lehessünk!

Gálfi László ny. tanár


<<< Vissza