<<< Vissza

Drámais diákból drámaíró
Az Örkény-ösztöndíjas Rácz Attila

2003. október 22.

Saját színdarabját hozta el nemrégen a gimi-napra Rácz Attila, a gimnázium egykori dráma-tagozatos diákja. Akkori osztálytársai közül néhányan, így Szekeres Adrienn, Borbás Erika vagy Fekete Katalin már sikeres előadóművészek. Vajon hol tart ma Rácz Attila? Az 1992-ben végzett IV. D tablója alatt telepedtünk le a beszélgetésre.

- Negyedéves dramaturg szakos hallgató vagyok a Színművészeti Egyetemen - mondja Attila. - Közben játszom is a budapesti Stúdió K színházban működő alternatív csoportban, a Hólyagcirkusz társulatban. Korábban Pécsett - ahol bölcsészkaron végeztem - a Kisszínházban is játszottam, de a kilencvenes évek közepétől már az említett társulat tagja vagyok. Szerepeltem Erdős Pál Fényérzékeny történet című filmjében, Szomjas György Vagabond-jában, Jancsó Miklósnak pedig három filmjében is.

- Hogy kötöttél ki mégis a dramaturg szakon?

-A Stúdió K-ban és a Hólyagcirkuszban nem hagyományos módszer szerint dolgozunk, a színészek alaposabban foglalkoznak a szövegekkel, alakíthatják azokat. Ebben az alkotóközösségben dramaturgként is kinőhettem magam.

- Mit tudhatunk színdarabodról, amivel most megismertetted a gimnazistákat?

- A címe Idegenek, és modellértékű társadalmi helyzeteket vesz sorra. Ezek megmutatják, hogy a közbeszéd - köztük a politikai tartalmú is - mennyire személytelen. Azt magyaráztam el a jelenlévőknek (akik között nem csak diákok ültek) hogy mindaz, ami személyes, mennyire nem tud ma közvetítődni. A darab Örkény-ösztöndíjas támogatással készült. Ez a művészeti ösztöndíjak közül a fiatal magyar drámaírókat támogatja, melyet 2002-ben öten kaptunk meg.

- Megírtad. Mi lesz a sorsa?

- Elküldtem néhány színháznak. Talán megjelenik valamilyen antológiában vagy a Színház folyóirat dráma-mellékletében. Ezzel az első darabommal erre várok, de már elkezdtem írni a másodikat. Ez egy panellakásban játszódik, s egy ötvenes éveit taposó házaspár nagyon furcsa éjszakáját meséli el.

- Közben tartod a kapcsolatot a régi szentesi ismerőseiddel?

- Folyamatosan. Noha nem szentesi vagyok, mégis nagyon otthonos közegben léteztem itt a négy év alatt. Sokat köszönhetek mesterségtanáromnak, Perjésné Dózsa Erzsébetnek. Osztályfőnökünk, Kis Hajdú Teréz matematika-tanárként is jól összetartotta az osztályt, amelyből többen is sikeresek lettünk.

Darók József


<<< Vissza