<<< Vissza

Ők is tudnak örülni
 Szüreti mulatság a sportcsarnokban

2003. október 22.

 
A Csongrád Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Ápoló Otthona a Sima Ferenc utcában - akkor még szeretetházként - az 1948-as években kezdte meg működését. Jelenlegi funkcióját '60 óta tölti be. Napjainkban 97 pszichiátriai betegségben szenvedő gondozottnak biztosítanak teljes körű ellátást. Ami magában foglalja az egészségügyi, a mentálhigiéniai gondozást és foglalkoztatást.

- Mindezt ötvenkettő dolgozóval látjuk el, közülük huszonöten szakdolgozók - mondja Bolyánné Szamosközi Gabriella igazgató.

- Korábban a Gondozási Központ is hozzánk tartozott, a feladatok kibővülésével azonban levált, intézményünk pedig megyei fenntartású lett.

- Több épületből tevődik össze az otthon, ez, gondolom, nehezíti a munkájukat - folytatom a beszélgetést.

- Igen. Az ellátás régi épületekben folyik, ez gondot okoz. Szeretnénk minden tárgyi feltételnek megfelelni. Ideiglenes működési engedélyt kaptunk 2008-ig. Amiben nem felelünk meg az, hogy nagy létszámú szobáink vannak, tizenegy ágyas a legnagyobb férfi lakószobánk, a rendelet szerint csak négy ágyas lehetne. Zsúfoltak a szobáink, és hát hiányoznak közösségi helyiség is.

- Mi lehet a megoldás?

- A régi épületek miatt átalakításra nincs lehetőség, mindenképpen szükséges egy új pszichiátriai otthon építése, mely a megyei önkormányzat középtávú terveiben szerepel. Egy, legalább százötven férőhelyes intézményt kívánnak a városban építeni, mi ezt szeretnénk más egyéb szolgáltatásokkal is egybekapcsolni, mint például szenvedélybetegek otthona.

- Mindezek ellenére építkezés nyomaival találkozhatunk az intézményben.

- Nagyobb átalakítási munkálatokat végeztünk közel 40 millió forint értékben, amihez a város képviselő-testülete is hozzájárult. Egy új konyhát alakítottunk ki, és részben akadálymenetessé tettük az épületet. A zsúfoltságot valamelyest csökkentettük, ennek következtében a lakók száma 102-ről lecsökkent 97-re.

- Sokan várnak elhelyezésre?

- Nagyon sok a várakozónk, jelenleg tizenöten várnak elhelyezésre, közülük két embernek sürgősen meg kellene oldani a problémáját. A betegek száma növekszik. Felvételi körzethatár az egész megye. Részükre minőségi ellátást tudunk biztosítani. Itt olyan lakók vannak, akik akut pszichiátriai kezelést nem igényelnek, nem veszélyeztető állapotúak. Akiknek viszonylag stabil az állapotuk, de önálló életvitelre csak segítséggel képesek. Mi ezt a segítséget biztosítjuk a részükre.

- Betegségükből nincs gyógyulás?

- Nincs. Sajnos a családjuk sem tudja ellátni őket. Az is gondot jelent, hogy a hozzátartozók kevés lakóval tartják a kapcsolatot, a lakóink pedig igényelnék. Valamennyi rendezvényünkre meghívjuk a hozzátartozókat, a részvétel elég csekély. A szüreti mulatságunkra is több mint száz meghívót küldtünk szét, szerettük volna a munkánkat, lakóinkat bemutatni a város polgárai előtt. Csak egy órát kértünk tőlük, hogy lássák, az ilyen pszichiátriai betegek is ugyanúgy tudnak örülni, sírni, mint az egészséges emberek. Célunk a másság elfogadtatása volt.

- Beszélgetésünk a nemrégen megtartott szüreti mulatság apropóján jön létre. Gyakran szerveznek ilyen rendezvényeket?

- Ez volt az első ilyen rendezvény. Eddig csak szűk körben, lakóknak és hozzátartozóiknak szerveztünk programot. Mivel nyitni szeretnénk a város felé, szeretnénk megismertetni az itt folyó munkát és az intézetet, azért határoztuk el, hogy megyei szintű rendezvényt bonyolítunk le. Tizenhárom intézményből érkeztek vendégek a sportcsarnokba, lakók és dolgozók. Szeretnénk ezzel a szüreti mulatsággal hagyományt teremteni.

- Idős emberekről van szó?

- A gondozottak átlagéletkora nálunk 62 év. Valamennyi önellátásra képes, inkább a felügyeletet igénylik a lakóink.

Ápolóinknak nem a fizikai megterhelés, hanem a pszichés megterhelés jelent gondot. Ami később kiégéshez vezethet. Ezt szeretnénk megelőzni, ezért továbbképzéseket szervezünk a számukra. Nagyszerű ápológárda alakult ki, szeretik a betegeket. A létszámunk elegendő. Lakóink odafigyelést, nagy törődést igényelnek ugyan, nagyon igénylik a szeretetet, de azt a szeretetet vissza is tudják adni, ha az ápoló személyisége alkalmas a pályára.

- További tervek?

- Tavasszal egy sportnapot szervezünk a sportpályán, az intézményeket oda is meghívjuk majd, a rendezvényt bográcsos főzőversennyel kötjük össze. Fontos a számunkra, hogy lakóink, lehetőségeikhez képest teljes életet tudjanak élni.

Lovas József


<<< Vissza