<<< Vissza

Depolitizálás kábítószerügyben

2003. október 22.

 

A kábítószer-fogyasztás elleni harc az a terület, ahol nehezen mérhető az eredmény. Bár a nagyobb és kisebb településeken eltérő a fogyasztás mértéke, szükség van tapasztalatcserére. Ezt a célt szolgálta az október 20-án városunkban rendezett III. regionális konszenzusos konferencia is.

A programot a szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szervezte. Ennek elnöke, Garai Sz. Imre Békés, Bács és Szolnok megyébe is küldött meghívókat, mert Szentes bizonyos szempontból régióközpont. Információkat szeretnének adni a kábítószer ellen fellépő szervezeteknek a megelőzéshez és a felderítéshez. Ez a helyi KEF egyik feladata.

Ezen a konferencián debütált Gábor Edina, a Gyermek, - Ifjúsági-és Sportminisztérium újonnan kinevezett helyettes államtitkára. Előadásában az együttműködést, egy nagy közös intézkedéscsomag hatékonyságát emelte ki. Ezt követően pályázati programját tárta a hallgatóság elé. Ennek egyik eleme a depolitizálás, mely a politikusokat közelítené a témához, hogy egyéni sorsokat megismerve személyes élményeket szerezzenek. Ezzel közeledhetnek az álláspontjaik, s kitűzhetjük célként az ifjúság védelmét, jóllétét - nyilatkozta lapunknak az államtitkár-asszony. A jövőre lejáró uniós drogstratégiáról pedig azt vallja, ma már érdemben is bele tudunk szólni. Mint mondta, kiváló kortárs segítő programokkal rendelkezik az ország, csak interpretálni kell.

Az egyik meghívott szakértő, Klobusitzky György szemléltetőeszközökkel (rendőr-és mentőautóval, állatfigurákkal, tükörgömbbel) és diszkózenével tartott nem éppen hagyományos előadást. A Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa azt mondja, a 9.-10. osztályosok ezt nagyon élvezik, nekik és róluk szól az előadás. Szerinte nem szabad kigyógyult kábítószerest mutatni, mert azt a hamis képet sugallja a gyerekeknek, lám, meg lehet gyógyulni. Csak azt nem lehet tudni, mikor esik vissza, tette hozzá az adjunktus. Ő inkább elébe megy a bajnak.

Darók József


<<< Vissza