<<< Vissza

Gondolatok

2003. október 22.

 
Október 23-án minden magyar álljon meg és mindent félre téve ünnepelje a magyar történelem 13 kiemelkedően csodálatos napját, amelyen magyar felnőttek és fiatalok, diákok és munkások, férfiak és nők, fegyverrel és fegyvertelenül, de egyaránt megmámorosodott fejjel és szívvel harcolt és erkölcsileg győzött a megszálló idegen óriás felett. 13 napon át tartott a dicsőség: a szabadság és függetlenség gyönyörűsége. Emlékezzünk és ünnepeljünk felemelt fejjel!

****************************

Október másik nagy emlékünnepe október 31-e, a reformáció, a protestáns egyházak "születésnapja". Európa, majd Észak-Amerika szellemi, lelki és anyagi életében új korszakot nyitott. Hazánkban sok területen hozott felvirágzást: az istentiszteletben, az irodalomban, a művelődésben különösképpen. A legkisebb falvakban is nyíltak magyar nyelvű iskolák, kialakult az irodalmi magyar nyelv, közkincs lett a Biblia és kialakult a nemzeti öntudat, érvényre jutottak a Bibliában felismert szociális igazságok.

****************************

Neves közíró úgy tapasztalja, hogy a mai embereknek fogalmuk sincs arról, mi a hála. Jézus jut eszembe, aki egy alkalommal tíz leprást gyógyított meg, akik elmentek, ki-ki a maga családjához és csak egy köszönte meg Jézusnak, amit tett. Az Áldott Orvos szomorúan csak ennyit kérdezett: "Nem tízen gyógyultak meg? Csak ez az egy jött vissza, hogy hálát adjon? Hát a kilenc hol van?" Tízből egy. Ma talán jobb az arány?

****************************

Van, aki úgy gondolja, hogy ha megírná az életrajzát, remekmű születne. Azt tanácsolom, neki, meg se próbálja: ha képes lenne rá, akkor már régen megírta volna. Az írni tudást ellenállhatatlan kényszerítő erő jelzi.

****************************

T-alakú útkereszteződés előtt lakván akaratlanul is látom, ahogy a kanyarodni mindjárt kényszerülő, főleg fiatal autóvezetők még előttünk is nyomják a gázpedált, majd csikorogva fékeznek. Az a véleményem, hogy ilyenektől nem ajánlatos használt autót vásárolni.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza