<<< Vissza

Emléktábla a Deákban

2003. október 22.

 
Deák Ferenc már életében a "haza bölcse" titulust érdemelte ki kortársaitól. Az utókor is ezt a jelzős szerkezetet használja, ha rá emlékezik. Ez évben rá emlékezünk. Számtalan jelét adjuk Deák Ferenc iránti megbecsülésünknek. Egyik papírpénzünkön, a húszezer forinton az ő arcképe látható.

Az idei év, születése 200. évfordulójának éve. Deák-év. Számtalan helyen rendeztek, rendeznek ünnepi megemlékezést. Egy tiszta emberre, rendíthetetlen erkölcsű politikusra emlékezünk mi is, amikor a nevét viselő iskola falán mostantól emléktábla is hirdeti a névadó emberi nagyságát. Olyan politikusra, államférfira emlékezünk, aki a harcnál, háborúskodásnál többre értékelte mindenkor a törvényes kereteket, a békés, lassú fejlődést. A megegyezések híve volt.

A fenti sorokban Bucsány György nyugalmazott középiskolai tanár, igazgatóhelyettes szavait idéztük. Elhangzott október 17-én a Deák Ferenc Általános Iskola emléktábla-avatásakor. A tanár úr e gondolatok kíséretében adta át Máté István és Lantos Györgyi csongrádi szobrászművészek alkotását.

Ám előtte Varga Sándorné igazgató köszöntötte a megjelenteket, az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit. Az emléktábla leleplezését követően iskolások adtak műsort. Utána a tornateremben Bucsány György tartott előadást Deák Ferencről. A program keretében rendezte meg az oktatási intézmény uniós vetélkedősorozatának a haza bölcséről szóló részét.


<<< Vissza