<<< Vissza

Sürgés-forgás a bunyósoknál

2003. október 10.

 

Az eddig csendesen dolgozó Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-box szakosztályánál egyszeriben nagy lett a sürgés-forgás. Igen sűrű program vár rájuk a következő hónapban. November elején junior magyar bajnokság, majd ezután a hónap végén a már hagyományos küzdősport fesztiválon való szereplés. Az előttük álló feladatokra lázasan készülnek közösen a Szegedi Box Klub tagjaival. A szentesi sportcsarnokban megtartott közös edzésen látogattam meg őket. Az edzésmunka végzése közben, az ebben a sportágban ismert arcokat lehetett látni.

Név szerint Kovács Máriát, a mai női amatőr ökölvívás magyar, Európa és világbajnokát, továbbá a kick-boxban szerepet vállaló Gasztány Ferencet. Aki a már hagyományos szentesi küzdősport fesztiválon november 28-án a profi kick-box nehézsúlyú Európa bajnoki címéért lép kötelek közé.

- Az amatőr és a profi kick-box között van különbség? - tettem fel kérdésemet Gasztány Ferencnek. Érkezett is a válasz.

- Az amatőr kick-boxhoz képest egy kicsit mások a szabályok. Más menetszámok vannak. A profiknál kevesebbek a védőfelszerelések.

- A profi kick-box több felkészülést igényel?

- Egészen más felkészülést igényel. Több menetet kell végig küzdeni, más kondicionális felkészülést igényel.

- Szentesen ki lesz az ellenfele?

- Egy német Európa és világbajnok srác. Hétszer két perces csatát vívunk.

- Hol áll a felkészülésben a nagy megmérettetés előtt?

- Jelenleg a felkészülés közepén járok. A múlt héten egy németországi amatőr Európa-kupát sikerült megnyernem.
A nagy ütközetig még hat hét hátra van, s bőven van még munka amit el kell végezni.

- A kikc-boxban hogyan lehet profiként amatőr tornán szerepelni?

- Minden lehetőséget megragadunk, hogy versenyezzünk. Versenyeim többsége profi. Magamat nem tekintem profinak, hiszen munka mellett hódolok kedvenc sportomnak. Eddig negyven hivatásos mérkőzést vívtam.

- Ilyen színvonalon "oda kell tenni magát az embernek". Hogyan egyeztethető össze a munkájával?

- Nehezen. Ha versenyre készülök, délelőtt edzem, ha nincs verseny akkor mindennap szintentartó munkát végzek. Tétmérkőzésre készülve naponta kétszer edzem. Reggeli edzés után munka. munka után edzés.

- Fellépés előtt van lámpaláza?

- Azt hiszem mindenkinek van.

- Mit vár az Európa bajnoki döntőtől?

- Jó mérkőzést. Mindenféleképpen győzni szeretnék.

- Hogyan ítéli meg a szentesi edzésen látottakat?

- Jó színvonalú edzésmunka folyik. Át szoktam jönni Bertók Róberthez edzeni. Jó viszonyban vagyunk. Régóta ismerem.

Közben befejeződött az edzés. Bemutatkozik a küzdősport fesztiválon fellépő két szentesi bunyós.


Szilasi-Szalma Adrian Oszkár (69 kg)

- Másfél éve bunyózom. Jelenleg a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola környezetvédelmi technikus szakán tanulok. Az iskola minden segítséget megad, ami a sporthoz szükségeltetik. Vasárnap kivételével napi másfél órát edzek. A legjobb eredményem, egy felnőtt nemzetközi emlékversenyen elért harmadik helyezés. Ez a siker számomra azért fontos, mert juniorként indultam, s jelenleg is junior korcsoportú vagyok. Nagy tervem, hogy ki szeretnék jutni egy olimpiára.


Lakatos András (64 kg)

- Másfél éve bokszolok. Nagyon szeretem ezt a sportot. Remélem jól szerepelek a fesztiválon. Legjobb eredményem, a pécsi Baranya-kupán elért harmadik helyezésem. Szentesi vagyok, a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban tanulok. Ebben a tanévben érettségizem, arra is készülök. Nyugodtan mondhatom, hogy békésen megfér egymás mellett a sport és a tanulás. A fesztivál, a junior magyar bajnokság után lesz, így keményen kell készülni. Oszkárral mindketten indulunk a november eleji junior magyar bajnokságon. Remélem jó eredménnyel szerepelünk. Szeretnék egyszer magyar bajnok lenni, s ennek érdekében megteszek mindent. Szeretnék világversenyekre is kijutni, s ott is helytállni.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza