<<< Vissza

Vidáman pengettek a citerások
Minősítő-verseny előtt

2003. október 10.

 
Már hetedik alkalommal szervezett népzenei találkozót a szentesi Pengető Citerazenekar és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház. A fesztiválra múlt szombaton három megyéből érkeztek citerazenekarok és népdalkörök, melyeket baráti kötelék is egymáshoz fűz.

Pest és Békés megyei citerások és kórusok is felléptek a szentesi és a környékbeli együttesek mellett a fesztivál hagyományos helyszínén. Ahogy a szentesi Pengető Citerazenekar minden évben megfordul a különböző népzenei találkozókon, ők is meghívnak más együtteseket, akár egy baráti kör.

A Lajtha László Zeneiskolában három éve működő citeratanszak mutatkozott be elsőként a találkozón. A gyerekzenekart felnőttek követték, egymás után léptek színpadra a meghívott zenekarok, kórusok. A minősítő versenyeken mindenki feszült egy kicsit, itt viszont örülnek egymásnak a csoportok, tanulnak is egymástól, közös éneklésre csábítják a közönséget, majd vacsorával fejezik be a vidám estét.

Mélykútiné Németh Kornélia, aki több minőségben is jelen volt a találkozón, elárulta, hogy minősítőt nem is szeretne itt szervezni. Két minősítő versenyen azért részt vesz a Kornélia októberben, 11-én a nagymágocsi Szivárvány, 25-én pedig a Pengető citerazenekarok vezetőjeként. Mindkét együttes arany minősítésű, ezt azonban kétévente meg kell védeni.

Arany minősítésű a Hódmezővásárhelyi Sisáni Asszonykórus is, melynek művészeti vezetője, Pokomándy Zsuzsa foltmozaikjaiból is hozott néhány művet. A művelődési ház előterében nyílt kiállítás a fesztivál idejére a használt ruhaanyagokból, terítőkből készült geometrikus mintázatú alkotásokból. Évek óta rendszeresen eljönnek az asszonykórussal, de Pokomándy Zsuzsa tavaly egyúttal üveg -, előtte pedig ikonfestőként is bemutatkozott Szentesen, s elárulta, lesz még meglepetése.

Közelgő névnapja alkalmából szentesi citerások köszöntötték Joós Józsefné Terikét, aki évtizedekkel ezelőtt elindította városunkban a citerás mozgalmat. Azért is nagyon jó egy-egy ilyen találkozó, mert az idősebb generáció is ott hallgatja a fiatalok muzsikáját. A Pengető Citerazenekarra ez különösen helytálló, hiszen az együttesben a legfiatalabb tag tizenkilenc, de a legidősebb is csupán harminchat éves. Kornélia úgy tapasztalta: nagyon sok fiatal népzenész van az országban. Tiszakécskén, egy zenetáborban például a citerások kilencvenkilenc százaléka (!) tizenéves volt, ami jelzi, hogy van jövője a népzenének.

Darók József


<<< Vissza