<<< Vissza

Fiatal alkotók a galériában

2003. október 10.

 
Képünkön: Endrédi Józsefné, László Dániel és Beke Anikó

Idén immár tizenkettedik alkalommal adták Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány pályázatának díjait. A pályázatra 15 szerző küldte el alkotásait Szentesre. Szám szerint 45-öt. Színes a paletta, műfajukban, mondanivalójukban is különböző alkotásokkal találkozhatunk a Kossuth téri galériában.

Endrédi Józsefné, az alapítvány kuratóriumának titkára megnyitóbeszédében köszöntötte a díjazottakat, a megjelent érdeklődő közönséget, majd gyertyát gyújtott az alapítók emlékére. Elmondta, a művész hiába hurcolta el képeit a világ minden részébe, szakmai elismerésben nem részesült. Alkotásaiból csak halála után rendeztek kiállítást.

- '93-tól sorozatosan ugyanaz a kuratórium dönt a munkákról, a díjak odaítéléséről - tájékoztatta a megjelenteket Endrédi Józsefné. - Idén valamennyi alkotást láthatja a nagyközönség. Bemutatjuk a képeket, bár akad köztük olyan, amelyik nem üti meg a mércét, azt, amit magunknak állítottunk. Úgy érzem a kuratórium úgy döntött, ahogy azt Feri bácsi elvárná tőlünk.

Az alapítvány ösztöndíját és Kiss Nagy András szobrászművész plakettjét László Dániel festőművész érdemelte ki. '78-ban született, 2001-ben végezte el a Képzőművészeti Egyetemet. Budapesten él, ott dolgozik.

- Sok pályázatot hirdetnek az országban, mindegyik valamilyen irányzatról szól -mondta lapunk érdeklődésére a művész. - Öröm a számunkra, hogy egy vidéki városban élő értelmiségi házaspár alapítványt hoz létre. A nemes gesztus szinte egyedülállónak mondható. A jó pályázat vonzza a festőket. Egy realista irányzat képviselői vagyunk. Az itt látható munkák Erdélyben készültek. Megpróbáltam a csodálatos tájat bemutatni, egyben a gondokat is, mint például a környezet károsítását. Cementgyár épül a Körös partján.

A város különdíjához - az alkotó egy képét megvásárolja az önkormányzat -Szűcs Lajos alpolgármester gratulált Beke Anikó festőművésznek. A fiatal alkotó iskolái befejezését követően Dániában, Indonéziában gyarapította tudását. Kecskeméten egy gimnáziumban tanít.

- Most a virágmotívumok érdekelnek, úgy gondoltam, ez a pályázat is kínálja a témával kapcsolatos hatásokat, három képet választottam belőlük - meséli. A kérdésre, hogyan került Indonéziába? Pályázat útján. Ezek a képek nem az ottani témavilágot tükrözik, ott teljesen más kultúra, teljesen más életforma működik.

(lovas)


<<< Vissza