<<< Vissza

Autómentes nap

2003. október 10.

 

Azt, hogy a kis dolgok is milyen nagy jelentőséggel bírhatnak bizonyítja az, ami szeptember 23-án, azon az őszi napon történt Szentes főutcájának egy részén. Illetve nem történt. Nem történt meg az, mint ami az év minden napján számtalanszor, hogy buszok, autók és motorok száguldozzanak át a városközponton. Azon a napon bárki nyugodtan átsétálhatott a bankból a zöldségeshez vagy az óvodából a cukrászdába, anélkül, hogy gépjárművekkel találkozott volna. Szentes is csatlakozott ugyanis az idei Nemzetközi Autómentes Nap rendezvényeihez.

Igaz ugyan, hogy a korlátozás a belvárosi utca csak egy kis részére vonatkozott, mégis sokan örültek neki, és mindenki betartotta a korlátozást. És, hogy kiket is töltött el legnagyobb örömmel a lezárás? Természetesen a Kossuth utca lakóit. Bernáth Pálné úgy gondolja érdemes lenne ezt az állapotot véglegesíteni és sétálóutcává alakítani legalább azt a részt. Így lenne egy utca ahol nyugodtan sétálhatnának, nagyobb lenne a csend és tisztább a levegő.

A kereskedők közül viszont nem mindenki értene egyet ezzel. Néhányan tartanak attól, hogy ebben az esetben csökkenne a vásárlók száma a boltjaikban. Nem mindenki szeret ugyanis gyalogolni, és ha nem lehetne behajtani autóval a bolt elé, estleg máshová járnának vásárolni. Ehhez talán csak annyit fűznék hozzá, ha valaki tud sétálni, annak bizosan nem árt meg annyi kis mozgás!

De térjünk vissza szeptember 23-ára. A reggel 6 és este 6 óra közötti időszakot délután egy program is színesebbé tette. Bartha ? az E - bike tulajdonosa egy felvonulást szervezett melyen elsősorban az elektromos kerékpárral és kismotorral rendelkezők vettek részt. A felvonulás célja az volt, hogy megmutassák : a városi közlekedéshez nem kimondottan szükséges az autó, elég a nyeregbe pattanni és rövid idő alatt elérhetjük a kitűzött célt. Ezek a "járművek" természetesen a környezetet sem szennyezik - ami igazán fontos a mai világunkban. Az összejövetel láthatólag igen jó hangulatban telt el, és a résztvevők megállapodtak- nem most utoljára szerveztek közösen programokat.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza