<<< Vissza

Iparosok az unió küszöbén

2003. október 10.

 
Gondokról, bajokról, más szóval a hogyan tovább? kérdéskörről beszélt Szűcs György, az Iparosok Országos Szövetségének elnöke a helyi iparosgyűlésen.

Mondandóját azzal kezdte, hogy a 2004-es év legalább olyan döntő fordulatot hoz az életünkbe, mint az 1989-90-es esztendő hozott. Az előadó a rendszerváltásra és az Európai Uniós csatlakozásra utalt szavaival. Mint mondta, amikor megszülettek a döntések, egyszerre kiderült, az elhatározás és a szándék egy dolog, a végrehajtás, a struktúra, a rendszer, az pedig egy másik dolog.

Amikor lassan 2 millió munkanélküli és 3 millió nyugdíjas van ebben az országban, nagyon nehéz a dolgunk - jelentette ki az elnök. Folytatva a gondolatsort, elmondta, a valódi vállalkozást végzők, kézművesek, mezőgazdászok, szellemi foglalkozásúak a mindennapi életben sokkal jobban alkalmazkodtak ahhoz, hogyan lehet az egy forintból 1 forint 20 fillért csinálni. Mivel szegény országokat nem engednek be az unióba, várnunk kellett. Látjuk, ott jobb az életszínvonal, nyugodtabb, pontosabb, precízebb munkával találkozhatunk. Fontos, hogy a hatékonyságot növeljük.

- Az IPOSZ tudatosan lépett - folytatta az elnök. - Abból indultunk ki, hogy az EU-ban a magyar kisvállalkozó maga próbálja meg helyzetét kivívni. A felkészülést megkezdve mindinkább a konkrétumok felé haladunk. Hogy mi vár ott ránk, annak a bemutatása is megtörtént. Tizenhét füzet készült el, amelyben felhívtuk a figyelmet a működés körüli dolgokra, a speciális munkahelyek kialakítására, ahol szebb, jobb, biztonságosabb környezetben dolgozva a tulajdonos, a megrendelő és a tanuló is jól érzi magát. A tudása legjavát adja. De ha nincs hozzá elég pénz, akkor szükség van a közös gondolkodással való segítségre. A régiókban való összefogás, együttműködés nagyon fontos.

Szűcs György elmondta: a füzetekkel a szakmai csoportoknak szeretnének segíteni. Majd feltette a kérdést:

- Fel tudjuk-e venni a harcot árban, megrendelésben, munkában? Aki kellően elolvassa az általános és a szakmai füzeteket, az év elején már tudja a választ: dolgozhat-e az unióban, megfelel-e a követelményeknek? Ez nem érdekképviseleti dolog, és nem szeretem vagy nemszeretem dolog, el kell határozni, hogy belevágok, látok benne fantáziát, vagy csak egy részét csinálom.

- Tovább kell fejleszteni az Európai Uniónak megfelelő pályázati rendszert. A tulajdonosi és a gazdálkodói szemlélet egymásra találása jót tenne a gazdaságnak. Az egész adórendszerrel az IPOSZ-nak az a baja, hogy nem vállalkozóbarát. Ez az a réteg, amely nem ment munkanélkülire, megpróbált valamit tenni. Hallható: a nyugdíjhozzájárulás után adót kell fizetni. Ha az alkalmazott sokba kerül a vállalkozónak, másfelé terelődik a dolog. Ami nagy gond: új elvonási formák jönnek. Bár még heterogén a helyzet, ha mindent összeszámolunk, 13 százalékkal több bért kellene adnunk az alkalmazottunknak. A közbeszerzési törvénynek, valamint az egyéni vállalkozói törvénynek változnia kell. Alakuljon ki a családi vállalkozások hosszú távú működése - jelentette ki az IPOSZ elnöke.

L. J.


<<< Vissza