<<< Vissza

Szólt a riasztósziréna
A katasztrófa-és egészségvédelmi napon

2003. október 10.

 
Egy héttel az elméleti előadások után az akkor elhangzott "tananyagból" vizsgáztak, és egyúttal ügyességüket is próbára tehették a Katasztrófa-és Elméleti Nap folytatásán résztvevő gyerekek, a sportcsarnokban és környékén.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Garai Sz. Imre a "Biztonságos Magyarországért" című pályázat alapján szervezte a veszélyhelyzetekre való felkészítést az önkormányzat, az ÁNTSZ, a Vöröskereszt, a mentők, a tűzoltóság, a rendőrség, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a helyi polgári védelmi kirendeltség közreműködésével. A 13 és 16 év közötti diákoknak, tehát a több szempontból is veszélyeztetett, ugyanakkor a legfogékonyabb korosztálynak adták át az alapvető ismereteket. Iskolánkénti csoportokban haladtak a gyerekek állomásról-állomásra, melyeken tesztlapokat töltöttek ki az elsősegélynyújtás és a káros szenvedélyek témakörében. A sportcsarnok környékén is kijelöltek néhány állomást, melyek nem csupán vizsgahelyek voltak.

Elsősorban lakosságvédelmi ismereteket kértek számon tőlük a polgári védelem szakemberei. Ezen a környéken együtt kell élni az árvízveszéllyel így aztán tudniuk kellett, mi a teendő költözéskor, mi kerüljön feltétlenül a csomagba. Többször is felhangzott a katasztrófariadó jele, amit szintén ismerniük kell. A gyerekek a helyszínen kézzel hozták működésbe a LOT-1 típusú kézi szirénát, ám a város húsz pontján felállított vészjelzők már elektromos szirénák. Emellett a diákok ügyességüket is kipróbálhatták, gázálarcban tájékozódva társaik irányításával, védőeszközök készítésével, a tűzoltóknál pedig vízsugárral igyekeztek minél pontosabban célozni.

A Gróf Széchenyi István Általános Iskolában a napközis foglalkozásokon gyakorolták az elsősegély-nyújtási ismereteket és kilátogattak a tűzoltóságra is, mondta Giláné Oroszi Edit. A tanárnő örömmel észlelte, hogy a gyerekek nagyon élvezik a vetélkedőt, a gyakorlat jobban megfogta őket, mint az elmélet. Erre Kovács László alezredes, polgári védelmi kirendeltség-vezető azt mondta, a gyerekeknek lehet, hogy hosszú volt az elmélet, nekik azonban rövid. Nagyon jól szerepeltek a diákok, de ha valaki netán nem tudott valamit, rávezették a helyes válaszra. Balázs Gábor főelőadó annak a véleményének adott hangot, hogy ha az iskolák felvállalnák, az osztályfőnöki órákon elegendő lenne ezeket az ismereteket átadni.

A vetélkedő végén kihirdették az eredményt, pénzdíjjal jutalmazva az iskolákat.

A középiskolák közül a legjobban szerepelt a Horváth Mihály Gimnázium, a második helyen a Boros Sámuel Szakközépiskola végzett, harmadik lett a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola.

Az általános iskolák közül
első lett a Gróf Széchenyi, második a Deák Ferenc, a két harmadik helyezett pedig a Klauzál Gábor és a Petőfi Sándor Általános Iskola.

A hagyományteremtőnek szánt programot látványos bemutató zárta.

D. J.


<<< Vissza