<<< Vissza

Tényleg gyászünnep volt!

2003. október 10.

 
Az Aradi Óriások ünnepén Mindszenten szolgáltam. Helyettesítettem az ottani fiatal kollégát. Pontosan hat órára érkeztem oda. Néhány asszonyka várt reám. Befejezték éppen az októberben szokásos szentolvasó-imádkozást. Akár el is keseredhettem volna azt látván, hogy az ősrégi kegyes szokás hogyan sorvad el még a hivők világában is. De elkeseredésem helyett nagy neki buzdulás dolgozott bennem, mely ama hétfői délutánon robbanásszerűen indult be szívemben és elmémben. Így aztán e néhány idős asszony imádságos jelenlétét is nagy alkalomnak tartottam arra, hogy körükben megemlékezzem az aradi vértanúkról.

De mitől is lettem hirtelen és leküzdhetetlenül "ünnepi szónoka" egy maroknyi gyülekezetnek? Attól, hogy a délutáni hírekben hallottam: mi történ a parlamentben. Ledöbbentett, hogy a vértanú óriások árnyékában miként voltak veszekedő törpék oly magyar fiatalurak, akik pedig nem kisszerű civakodásokra kaptak megbízatást a magyar néptől.

Döbbenetemben segítségül hívtam a múlt század nagy magyar szónokát, Prohászka Ottokárt, mert nagyon méltó akartam lenni a megsértett ünnep nagyságához. Vittem is magammal Prohászka egyik kötetét, s belőle felolvastam azokat a szavakat, melyeket ő majdnem száz évvel ezelőtt mondott el egy ünnepség alkalmával. Íme: "Politikai izgalmaktól elgyöngült...nemzetünknek ugyancsak szüksége van, hogy a vértanúság eszményképeire fordítsuk figyelmét. A politikai szabadság vértanúiról nem szoktunk megfeledkezni, de ...politikai vértanúink nem lesznek, ha a hitnek s a lelkiismeretnek vértanúi kipusztulnak sorainkból... Romlott lesz az intelligencia s gyönge, pénzért bármire kapható lesz a nép..."

Nem tudom, hogy Prohászka legrosszabb álmaiban el tudott volna-e jutni olyan mélyre, hogy még a törvényhozás házában is sérelem érheti vértanúink dicső emlékét. S ugyan mit szólt volna ahhoz, hogy jól fizetett törpeségeinket is tudjuk már exportálni keletre, nyugatra?

A múlt vasárnap újság címlapján olvastam: "Munkaképtelen a pápa." De még aznap is lehetett látni, hogy nem akar munkaképtelen lenni. Magatehetetlenül is szolgálni akar. Őt látva eszembe jut, hogy van "ünnepképtelenség" is. S ebben a magyarok verhetetlenek. Ez az ünnepképtelenség már a parlament gyönyörű épületébe is beköltözött. Október 6 és október 23 emlékezete úgy látszik, mintha nem érdemelne többet, mint amit a futball-huligánok nyújtanak egy rossz meccs után...

Így lesz gyászünneppé minden ünnepünk. Pedig október 6-nak sem kellene 154 év után másnak lennie, mint a magyar dicsőség ünnepének.

Ezt a sóhajt imádkoztuk Isten elért október 6-a alkonyán a mindszenti templomban. Kevesen, de sokak nevében.

Vági László


<<< Vissza