<<< Vissza

Amire büszkék vagyunk

2003. október 10.

 

A Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság történetében eddig egyedülálló sikert értünk el szeptember 25-én, a IV. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn. A Főváros XIII. Kerületi Tűzoltóságán megrendezett döntőben I. helyezést ért el csapatunk. A sikert tovább szépíti, hogy a csapatelsőség mellé Kálmán Rajmund tü. fhdgy. irányítói kategóriában az első, Vida Szűcs Sándor tü. tzls. gépjárművezetői kategóriában az első, Tóth Csaba tü. zls. beosztotti kategóriában a harmadik helyezést szerezte meg. Mivel városunk vezetői és polgárai folyamatosan figyelemmel kísérik különböző szakmai és sportrendezvényeken való szereplésünket, úgy érezzük szükséges, hogy a sikerhez vezető útról is tájékoztatást adjunk.

A tűzoltói hivatás szakmai felkészültséget, rátermettséget, erőt, bátorságot, ügyességet kívánó foglalkozás. Mivel ezen képességek, tulajdonságok azon túl, hogy a szolgálat ellátásához nélkülözhetetlenek, jól összemérhetőek is - szinte a tűzoltóság történetével egyidősek a tűzoltóversenyek. Így alakult ki a tradicionális tűzoltóverseny, mely alapvetően atlétikai elemekből áll, négy különböző versenyszámmal: 100 m-es akadálypálya, 4 x 100 m-es tűzoltó váltó, 800 l/p-es kismotorfecskendő-szerelés és horoglétra mászás. Ebben a versenyben minden páros évben rendeznek országos megmérettetést, melyet gróf Széchenyi Ödönről, a modernkori tűzoltóság megalapítójáról nevezték el. A szentesi tűzoltóság ezen a versenyen 1991. óta - egy év kivételével - folyamatosan képviseli a megyét. Legjobb eredményünk országos VI. helyezés volt csapatban.

A technika fejlődése, a modernizáció egyre nagyobb szakmai kihívást jelent számunkra is. A felsőbb szakmai vezetés szükségesnek látta, hogy az eddigi sport jellegű verseny mellé egy szakmai elméleti, szakmai gyakorlati, és fizikai-pszichikai elemekből álló szakmai vetélkedőt is létrehozzon, azzal a céllal, hogy a versenyekre való felkészülés, gyakorlás a tűzoltó magasabb szintű felkészültségét, szolgálat ellátását eredményezze. 1997 óta minden páratlan évben kerül megrendezésre szakmai vetélkedő, és a verseny rangját jelzi, hogy a kezdetektől fogva a belügyminiszter védnöksége alatt áll.

A szentesi tűzoltóságon az elmúlt 10 évben nagy erőfeszítéseket tettünk a képzés terén, így számunkra egyértelmű volt, hogy ezen új kihívásnak is meg kívánunk felelni. Az első versenyen a kezdeti lendülettel országos III. helyezést értünk el csapatban, mely megerősítette bennünk a hitet, hogy jó úton haladunk. 1999-ben újabb III. helyezés, majd 2001-ben II. helyezés következett. Mindhárom alkalommal párosítva szép egyéni sikerekkel, első, második, harmadik helyezésekkel. A 2003-as év hozta el csapatunk számára a győzelmet. Említésre méltó tény még, hogy a 112 hivatásos önkormányzati tűzoltóság közül egyedül a győri tűzoltók voltak ott velünk mind a négy döntőben.

Kajtár István tü. őrgy.


<<< Vissza