<<< Vissza

Gimnazisták az unióról

2003. október 10.

 
Ebben az évben nyolcadik alkalommal rendezték meg az "Összefogás a könyvtárakét" elnevezésű országos akciót, melynek központja Csongrád megye volt. A rendezvénysorozat október 5-én az úgynevezett "könyves vasárnappal" kezdődött.

A szentesi Városi Könyvtár Kht., valamint a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ - kapcsolódva az országos programhoz - október 5-én vetélkedőt szervezett, melyen a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tíz-tíz fős csapata mérte össze az Európai Unióról megszerzett tudását.

A csongrádi csapat Csongrádon, a szentesi csapat pedig Szentesen kezdte meg a feladatok megoldását. Elsőként az EU-val foglalkozó szakembereket is sokszor próbára tevő, az EU-ban burjánzó betűszó rövidítések kibontása volt a feladat. Egy EU-tesztlap, majd egy keresztrejtvény kitöltésére és interneten keresztüli elküldésére került sor. Azt követően a csongrádi gimnázium csapata, valamint a zsűri tagjai megérkeztek Szentesre, a könyvtárba, ahol a diákok az uniós csatlakozás várható eredményeiről készítettek riportot városuk polgármesterével. Majd feladatban fogalmazták meg, hogy véleményük szerint "Mit (milyen kulturális értékeket) viszünk Európába?" Végezetül Activity-játékban az EU-s tagországok neveit foglalták rímbe, illetve mutogatták el.

A zsűri tagjai: Bedő Tamás Csongrád polgármestere, dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, a külügyi és EU integrációs bizottság tagja (a zsűri elnöke) és Szirbik Imre Szentes polgármestere.

A vetélkedő zárásaként dr. Gurmai Zita értékelte a csapatok teljesítményét, majd Bedő Tamás ajándékcsomagot (kiadványok, video, CD-k) nyújtott át a szentesi versenyzők, hogy ezzel is gazdagítsa a HMG könyvtárát, de hasonló kiadványokban gazdag csomagot kapott Szirbik Imrétől a Batsányi-s csapat. A végeredmény: a szentesi csapat 70, míg a csongrádiak 74 pontot szereztek.

Szöveg és fotó: Vidovics Ferenc


<<< Vissza